Историята на Арес - продължението

Историята на Арес - продължението - картинка 1

С нас установиха контакт екипът на ветеринарна клиника Нова и Тамара Браилова, създателка на поста във фейсбук. Като медия, сайтът има задължение да предостави право на отговор на всеки, който се е почувствал засегнат от публикувано съдържание в него.

В понеделник запознахме читателите на No Comment с историята на петмесечния Арес , порода шар пей, в публикацията „Евтаназирайте го!“. Тъй като редакционният екип на сайта не познава и не знае имената на лицата, въвлечени в тази история, е цитирал източник от свободната социална мрежа Фейсбук.

С нас установиха контакт екипът на ветеринарна клиника Нова и Тамара Браилова, създателка на поста във фейсбук.

Като медия, сайтът има задължение да предостави право на отговор на всеки, който се е почувствал засегнат от публикувано съдържание в него.

Публикуваме дословно двете позиции:

"Здравейте! Казвам се Тамара Браилова.

Всеки, който ме познава, знае, че болка са ми сакатите кучета, тези, които нямат никакъв шанс. Смея да твърдя, че съм успяла да намеря дом на много кучета в подобна ситуация. Изстрадала съм всичко, радвала съм се с тях. Те го заслужават, те са уникални по своему.

От клиниката ме помолиха за помощ за намиране на дом на куче в инвалидна количка. Поисках повече информация – бебе на 5 месеца, катастрофа, кучето е пострадало сериозно. Казаха ми за операцията, попитах за физиологичните нужди по навик.

Обясниха ми, че при продължителна физиотерапия и електростимулиране има шансове отново да проходи.

Попитах изрично дали да пиша, че е оставен за евтаназия- отговорът беше "да". И така пуснах поста в социалната мрежа.

Вчера получих различна информация с над 15 разминавания от сестрата на собственичката на Арес, както и съобщения от самата собственичка. Двете ми обясниха, едната в продължение на 30 минути по телефона, че трябва да се извиня публично, защото не съм написала истината, че вече е говорено с адвокат и ще ме съдят.

Освен това един от лекарите си бе позволил да даде личния ми номер.

Единственото, което се опитах да направя, е да намеря дом за Арес.

До колкото ми е известно стопаните са платили лечението до този момент, но никой не знае какво следва след това.

Трудно се обиждам, но заплахи за съд не са приятни за никого.

Искат помощ за намиране на дом, защото е заявено в клиниката, но когато се пусне пост се засягат.

Животното стои като затворник. В понеделник имаше страхотна възможност за него. Хора се отзоваха веднага.

За мен винаги Кучовците са били на първо място! Това е моята истина."

Screenshot Facebook
Снимка: Screenshot Facebook

 

"Здравейте,

 Аз съм д-р Кирил Георгиев (хирург, ортопед) във ветеринарна клиника НОВА гр.София и Ви пиша относно статията, която публикувахте на 25.04.2016 в интернет сайтът No Comment, а именно за шар пеят Арес.

Кучето беше реферирано при нас от колеги, които са оказали първа помощ и установили проблемите на кучето след злополучния инцидент. При прегледа кучето нямаше никакви рефлекси на задните крайници, липса на волево уриниране и дефекиране и във влошено общо състояние. Направени бяха диагностични процедури и допълнителни рентгенови снимки, при което се установи че Арес има проблем с поясните прешлени, който провокира проблема със задните крайници. Предвид МИНИМАЛНИТЕ медицински шансове за успех при хирургична интервенция, стопаните бяха готови да ДАДАТ ШАНС на пациент, като заплатиха всички разноски по операцията и след оперативния период.

По време на критичния период  в състоянието на Арес, се коментира вариант за евтаназия, който вариант е отхвърлен и категорично се взима решение да се помогне на малкото създание с цената на всичко. Арес е комплициран пациент и е нужно отговорно и дълготрайно решение, което включва продължителна физиотерапия и време, на което стопаните ФИЗИЧЕСКИ не могат да отговорят, поради травми от катастрофата. Ето защо всички заедно взехме трудно и важно решение да търсим осиновител на Арес, който ще спазва всички медицински препоръки и отдели нужното време за това изключително любвеобилно същество, понеже е нужно не само медицинска помощ, а и социализиране. Клиника Нова се свързва с НПО,което има добра история с осиновяване на животни с такива гръбначни травми извън България и молим за помощ на  Арес да бъде намерен такъв дом. При предаването на историята на Арес се получава неточност в хронологията и организацията пуска пост в социалната мрежа, който е изцяло с идеята да се намери дом на мъника, но с който пост се получава голям негативизъм към стопаните. Веднага след това се свързваме с тази НПО, уточняваме информацията и те променят поста веднага. Явно в този кратък период на първата публикация, no comment взаймстват информация за написването на статията за евтаназията.

Операцията беше извършена успешно и Арес възвърна част от рефлексите си, включително уриниране и дефекиране, но липсва болева чувствителност, което поставя пълното възстановяване  под въпрос.Започната е активна физиотерапия и електростимулация наред с медикаментозна терапия с цел намаляване на мускулната атрофия и стимулиране на движението в крайниците, като през цялото това време стопаните са участвали активно не само финансово, но и в дискусии за състоянието и възможните последващи действия.

Арес НЕ Е НЕЩАСТЕН и за него се полагат изключителни грижи от целия екип на Ветеринарна клиника Нова, което е приоритет в нашата дейност.Ние държим на морала, етиката и професионализма, поради което ние се извиняваме на лицата засегнати от публикацията и Ви молим от Ваша страна да има също извинение пред засегнатите лица.На този етап осиновяването на кучето е преустановено....."

Екипът на No Comment ще продължи да следи развитието на Арес.

/33

Коментари 11

 • #11
  Мая Илиева -

  Е га ти порнографията! До № 4.: Аз съм от така наречените "кучелюбци". А № 4 явно не е кучелюбец, а е роднина на стопаните. Та № 4, да Ви кажа: Много сте далече от истината. Никой не си е изсмукал от пръстите евтаназията, нито търсенето на нов дом. За разлика от Вас, ние не смятаме кое колко струва а спасяваме ей такива души, като Арес, без да мислим колко ще ни струва и без да се правим на герои. Дали сме не 2400 лева а 30 пъти по толкова, пропътували сме не 500 километра е хиляди, загърбили сме семействата си, пренебрегнали сме децата си за да ядем лайната на такива като вас и да спасяваме ей такива душици, които за някои са просто животни, които нямат чувства. Не ми навирайте в очите тези "стопани", защото е факт - те допуснаха тази история да се раздуха. Щом се е появила в нета, значи има нещо гнило.

 • #10
  Хайде стига вече! -

  Ей, започвате да ставате смешни с всичките си излияния! За малко коментар №8 да ме накара да пусна една сълза..Драмата Ви идва в повече! Вземете се в ръце, "стопаните" и да искате няма как да ги превърнете в герои, ако ще светът да обърнете, ако ще да са дали 1 млн. лева. Не всичко на този свят е пари! Грижата е важна, поемането на отговорност също! Ако се намирахме в нормална европейска страна, щяха да ги разкатаят не интернет потребителите, а съответните органи! Когато отиваш и заяваш, че искаш евтаназия на животно, думите са твои, а не на съседката! Това не са прости думички, разбирате ли??? В последствие се отказваш от животното, ами откажи се и престани да се занимаваш, остави истинските хора да се погрижат и да намерят дом! Заплахите ли са Ви методите? Ало, ставате абсурдни! Заплашвате жена, която няма никаква вина за ВАШАТА БЕЗОТГОВОРНОСТ!

 • #9
  марияна -

  В цялата тази история има голямо преиграване. Само не мога да разбера нас ли ни мислят за толкова прости или в желанието си да изиграят добре ролята си преиграват. В случая не мога да разбера клиника Нова от коя страна играе. Лично за мен явно играе ролята на адвокат на така наречените "собственици" на Арес. Познавам Тамара и знам, че тя казва нещата точно, такива, каквито са. Т.е. Тамара е казала нещата с истинските им имена, както й е било предадено. Това, че сега на някой не му харесва как се е приела цялата история в нета си е негов проблем. Не прехвърляйте проблема от болната глава на здравата. Няма нужда да манипулирате хората. Те не са толкова прости. Вие сега от клиника Нова може би ще изкарате собствениците на Арес герои. Цитирам Доктора "стопаните бяха готови да ДАДАТ ШАНС на пациент, като заплатиха всички разноски по операцията и след оперативния период". Ами нормално е да му дадат този шанс, все пак той е тяхното куче, член на тяхното семейство. Това искате да ми кажете,че е геройство ли? Шом си си взел куче е напълно нормално да имаш отговорност за него. И това не е никакво геройство, за да ми го размахвате като знаме. Не мога да разбера кому е потребен този фарс. Щом искате да играете, играйте. Но за мен играта Ви е много прозрачна. А до № 4 репликата ми е, че мога и да съм тъпанарка, ама никога няма да си оставя кучето за евтаназия. Ще се боря за него до последния момент и целия свят да ми казва, че няма шанс пак ще се боря. И никой никого не линчува. Всеки има право на собствено мнение и на своя гледна точка. Това, че на някой не му харесва какво мисля си е негов проблем.

 • #8
  С.М. -

  Не знам защо всеки коментира чул недочул и разбрал недоразбрал.Свидетел съм на проблема с Арес от самото начало и до ден днешен и отговорно заявявам , че стопаните наистина са загрижени за неговото състояние . Знаете ли , че непосредствено след катастрофата , тогава , когато стопанката на Арес и сестра и Венета бяха на носилки и им се оказваше първа помощ , те непрекъснато повтаряха -моля Ви , погрижете се за Арес ,извикайте ветеринар , който да може да му помогне ,независимо от това каква ще бъде стойността на прегледа и манипулациите.И след като разбраха сериозността на проблема , пренебрегвайки собствените си болки , извикаха техен близък да пътува разстояние от 500 км , за да дойде и заедно с Венета - която дори пренебрегна съветите на лекарите да лежи ида почива , тръгнаха да пропътуват още 200 км , за да закарат кученцето в клиника Нова и да му дадат шанс за живот независимо от стойността на операцията.През нощта на инцидента кученцето остана по нейна молба при хората от Спешен център ,за да бъде под наблюдение и цяла нощ, независимо от собствените си страдания , Венета поддържаше контакт и се интересуваше от неговото състояние.Едва ли човек , който не е загрижен за Арес , би платил сума от 2400 лв. до този момент за лечението му ? Така че недейте да съдите без да знаете истината. Думите им са- дори и 1 % шанс да има , ние сме длъжни да го използваме , - нещо , което правят и до сдега. По отношение на клиниката- да , наистина , там е най-добре да остане докато се възстанови , доколкото това е възможно.Нали е под наблюдението на специалисти , които имат същата цел- да му помогнат да се възстановиэколкото може повече и в по-кратки срокове. Така че не съдете тези , които имат най-малка вина .... или изобщо нямат такава. Добре е ,за да не се получават недоразумения и да се изказват гневни упреци към тези , които не го заслужават , при бъдещи подобни публикации добре да се изяснява ситуацията и тогава да се пускат постове и публикации. А на Арес и на енговите стопани пожелавам скорошно възстановяване и нека знаят , че наистина го обичаме и се молим Бог да им помогне в тази трудна за него ситуация.

 • #7
  И.Б. -

  Тамара е искала единствено да помогне, така й е предадена информацията, така е пуснала нещата във фейсбук. Поста се върти от неделя с едно съдържание до понеделник вечер! Хич не ми се струва малко време след като е споделен стотици пъти! Пък вие обвинявайте хората, че пишат истината и ви я показват нагледно! Тънкообитните предатели да вземат да се кротнат и да си гледат животеца! Дано само Арес да е щастливо куче отново и да намери истинските хора за него!

 • #6
  До номер 4 -

  Вие добре ли сте? Не виждате ли как промениха всичко, не виждате ли, че жената е притисната от заплахи да смени написаното във фейсбук, не виждате ли, че е заплашвана от разбеснелите се "стопани". Какви са тия "стопани"? Къде са? Истината боли, може да са поели лечението за известен период, но са искали да го оставят за ЕВТАНАЗИЯ! Нека да си споделят и тяхната страна, а не да сеят заплахи върху хората и да обвиняват другите за това, за което те са отговорни! Кофти е да се погледнеш отстрани, кофти е да се видиш как изглеждаш в очите на хората! Да го преглътнат, а не да сплашват с адвокати и да обиждат! Аман от такива "кучелюбители" като тях! Аман и от такива като Вас №4!

 • #5
  Ася -

  До#4 Много сме добре даже!А" стопаните" добре ли са !??!Разбра се всичко и стана неудобно....

 • #4
  Вие добре ли сте?!? -

  Хората плащат лечение, не са се отказали и не са го оставили за евтаназия. Това, че не са в състояние физически да полагат нужните грижи и търсят всриант е повод да сте толкова крайни?!? Вие добре ли сте?!? А кучето е на 5месеца и всеки занимавал се поне малко с животни знае , че не се привързват за толкова кратко време. Все пак кучето е имало майка, после е иззето за да го продадат и най-вероятно скоро (или тепърва)е свикнал с новата обстановка . Големи тъпанари има сред "кучелюбителите". Хората си плащат и търсят вариант за кучето, а вие едва ли не искате да ги линчувате , все едно не живеете в държава където боят, влаченето, изхвърлянето на бебета, бесенето и тн и тн на кучета и котки главно е ежедневие.

 • #3
  Диди -

  Стопани за "пример", лекари страхливци и една страдаща душа :( ..........................

 • #2
  Ася -

  Поредното доказателство що за хора са "стопаните" на Арес.Засегнати били...пффффф....кирливите ризи на яве,никому не са приятни.Амааа иначе се репчат и заплашват.ФАКТ ,че са се отказали от него!!!Аре сега да чуем и тяхната страна...ако им изнася...

 • #1
  Мая Илиева -

  "Арес не е нещастен", пише д-р Георгиев, "за него се полагат изключителни грижи от целия екип на ветеринарна клиника Нова". Ветеринарите би следвало да знаят, че кучетата имат памет, те не са безмозъчни същества за да не могат да различат клиника от дом или да не помнят стопаните си. Никой не може да ме убеди, че Арес е щастлив в клиниката и не страда за предишните си стопани. За мен те си остават предатели!

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове