Историята на Тел

Историята на Тел - картинка 1

Всичко, което знаем за швейцарския стрелец е легенда. Но много истинска!

Според легендата, на 18 ноември 1307 г. Вилхелм Тел прострелва със стрела ябълка, поставена върху главата на сина му. Героят от швейцарския епос прострелял с арбалет ябълката, а после убил и австрийския управител на градчето Алтдорф Хермат Геслер. Това послужило като знак за въстанието, довело до независимостта на Швейцария от австрийското владичество на Хабсбургите.

Любопитен факт е, че всичко, което се знае за Вилхелм Тел всъщност е само легенда. Една от най-известните версии е, че скоро след отварянето на прохода Готард, когато властващите във Виена от 1273 г. Хабсбурги търсят начин за контрол над кантона Ури, а следователно и над трансалпийската търговия, е назначен нов управител - Херман Геслер.

По онова време непокорните планинци от Ури вече се били обединили със съседите си от кантоните Швиц и Нидвалден, подписвайки споразумение в местността Рютли и обещавайки си да се съпротивляват заедно на австрийското потисничество.
Геслер издигнал кол на площада в Алтдорф, столица на кантона Ури, и закачил на него шапката си, като заповядал всички, които минават покрай кола, да му се покланят в знак на уважение. С това преляла чашата на търпението.
Вилхелм Тел, селянин от близкото село Бюргелн, обаче не бил чул за заповедта. Той минал покрай кола с нахлупена шапка, без да се поклони. Геслер го заловил и му наложил изпитание. Заповядал му да стреля с арбалета си по ябълка, поставена на главата на сина му.

Ако улучел ябълката, щял да бъде пуснат, но ако не успеел или откажел, той и синът му щели да бъдат убити.
Ръцете на момчето били завързани за кола. Тел затъкнал една стрела в колана си и една заредил в арбалета, прицелил се, стрелял и улучил ябълката. Геслер, впечатлен и разгневен, попитал за какво е втората стрела. Тел го погледнал в очите и отговорил, че

ако първата стрела случайно улучела сина му, втората щяла да порази Геслер.

За тази дързост Тел бил арестуван и осъден на доживотен затвор в тъмниците на замъка в Кюснахт, намиращ се на североизток от Люцерн. За тази цел трябвало да се преплува голямо езеро с лодка. По време на продължителното пътуване се развихрила силна буря над езерото и австрийските гребци, които не го познавали, започнали да молят Геслер да освободи Тел, за да ги насочва към безопасен залив. Геслер отстъпил и Тел умело повел, маневрирайки с лодката близо до брега, после скочил върху една плоска скала и едновременно с това бутнал лодката обратно в бурните води.

Твърдо решен да довърши започнатото и да използва втората стрела, той бързо поел по брега към Кюснахт. Геслер и спътниците му успели все пак да пристигнат там и тръгнали по тъмната алея Холегасе към замъка.

Тел изскочил от тъмнината, изстрелял стрелата в главата на тиранина и изчезнал отново в гората, за да се върне в Ури.

На същата дата са се случили и още ред интересни събития:

1095 г. - Под ръководството на папа Урбан II във френския град Клермон започва Събор на католическата църква, на който е огласена Свещената война - кръстоносните походи.
1850 г. - При най-големия пожар в историята на Краков изпепеляват половината сгради в града.
1868 г. - Дмитрий Менделеев създава в Москва Руско химическо дружество.
1870 г. - Между градовете Тур и Париж е установена пощенска връзка с използване на гълъби.
1879 г. - Открита е Първа Софийска девическа гимназия.
1893 г. - Открита е жп линията София - Перник (34 км).
1912 г. - Балканска война: Поражение на България от Османската империя в Чаталджанската операция.

1912 г. - Балканската война: Победа на Сърбия срещу Османската империя Битолската битка.
1916 г. - Първа световна война: Завършва Битката при Сома, започнала на 1 юли 1916.

1918 г. - Латвия обявява национална независимост от Съветска Русия.
1923 г. - Провеждат се избори за 21 Обикновено народно събрание на България, които са спечелени от управляващата коалиция на Демократическия сговор.
1928 г. - В Ню Йорк се състои премиерата на първият озвучен анимационен филм на Уолт Дисни с героите Мики Маус и Мини Маус.

1929 г. - Червената армия преминава границата с Манджурия и окупира част от страната.
1936 г. - Германия и Италия декларират, че признават испанското правителство на генерал Франко.
1945 г. - На парламентарните избори в България побеждава Отечествения фронт, доминиран от представители на БКП.
1978 г. - В Гвиана 911 членове на сектата Храм на народа извършват масово самоубийство.

1987 г. - При пожар в Лондонското метро загиват 30 души.

1987 г. - Етиопското правителство обявява хуманитарна криза в северната част на страната, където гладуват над 5 милиона души.
1989 г. - Българската опозиция провежда първия си масов митинг на площада пред Храм-паметника Свети Александър Невски.

1991 г. - След 3-месечна обсада, хърватският град Вуковар капитулира пред обсаждащите го сили на Югославската народна армия и сръбски паравоенни групи.
1996 г. - В резултат на възникнал пожар в Тунела под Ла Манш са ранени над 30 души.
1996 г. - Президентът на България Желю Желев провежда последователни консултации с парламентарните сили по въвеждане на валутен борд.
2000 г. - За първи път стартират BTV новините.


2003 г. - Масачузетс става първият щат на САЩ, който дава право на брак на хомосексуални двойки.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове