Италиански шеф готвач оцени питките на Фестивала на брашното

Италиански шеф готвач оцени питките на Фестивала на брашното - картинка 1
Италиански шеф готвач оцени питките на Фестивала на брашното - картинка 2
Италиански шеф готвач оцени питките на Фестивала на брашното - картинка 3
Италиански шеф готвач оцени питките на Фестивала на брашното - картинка 4
Италиански шеф готвач оцени питките на Фестивала на брашното - картинка 5
Италиански шеф готвач оцени питките на Фестивала на брашното - картинка 6
Италиански шеф готвач оцени питките на Фестивала на брашното - картинка 7
Италиански шеф готвач оцени питките на Фестивала на брашното - картинка 8
Италиански шеф готвач оцени питките на Фестивала на брашното - картинка 9
Италиански шеф готвач оцени питките на Фестивала на брашното - картинка 10
Италиански шеф готвач оцени питките на Фестивала на брашното - картинка 11
Италиански шеф готвач оцени питките на Фестивала на брашното - картинка 12
Италиански шеф готвач оцени питките на Фестивала на брашното - картинка 13

Над 1000 гости се включиха на финала в град Своге

Италиански шеф готвач пристигна от Ботуша специално за финала на Фестивала на брашното, който се проведе в продължение на месец по Искърското дефиле. Винченцо Абате бе част от журито, което оценяваше чудните и приказни питки, измайсторени от жените от град Своге и околните села.

"Този аромат ме връща в моето детство, никога не губете традициите, не позволявайте на Европейския съюз да ги заличи, както заличиха нашите традиции в Италия",

каза с прискърбие Абате и допълни, че по-вкусен хляб през живота си не е вкусвал.

В журито участваха още заместник кметовете на Своге - екс национала Христо Йовов и Вальо Михайлов, дизайнера Едис Пала, техноложката Румяна Милчева, както и д-р Маринков, който е инициатор събитието.

Фестивала пренесе гости и участници 120 години назад във времето, по стъпките на Иван Вазов, по местата, където е създал най-хубавите си пътеписи, а жените по селата са го посрещали с питки и шарена сол.

"Щастлив съм, че успяхме да накараме хората отново да прочетат историята ни,

да се върнат към онези добродетели от миналото и да не забравяме, че най-важната ни цел е да построим паметник на Вазов, там горе до Ветриловата воденица, където той е творил", с умиление каза лечителят на района д-р Маринков.

От пъстри по-пъстри питки участваха на финала - като книги, като кошници, като националното знаме, като агънца, като дворци, с изображение на Свети Георги, на Дядо Йоцо, на Иван Вазов, със слънчогледи, цветя, таралежчета, овчици, пиленца и цялото въображение, на което е способен човек.

Повечето от участниците бяха с типичните за района национални носии, като танцуваха, пяха и рецитираха стихове на Вазов.

Конферансие на "Търкулнала се питката ... та чак до Своге" бе водещата на предаването Позиция по "Евроком" Нина-Никол Хамилтън, облечена също в народна носия.

За победителите освен парични награди, имаше чувалчета с брашно и електро-уреди, осигурени от "Дипломат". "Бела България" пък се е погрижи за всички гости на площада да има подаръци, както и вкусен кетъринг в допълнение с лютениците на "Олинеза".

Бяха наградени 13 участника в различни категории - за най-вкусна питка, за най-интересно представяне, за най-тематична питка, за най- интересна визия, най-млад и най-възрастен участник, най-атрактивна питка, както и специални призове от "Дипломат" и "Tupperware". Колективните призове и по 20 килограма брашно отидоха при клуб "Доверие" и професионално училище "Велизар Пеев".

Едномесечната инициатива "Търкулнала се питката.... та чак до Своге" обедини 12 села от Искърското дефиле - Владо Тричков, Томпсън, Реброво, Луково, Гара Лакатник, Гара Бов, Церово, Свидня, Искрец. Дружево, Миланово, Лесковдол. Тя се проведе под патронажа на кмета на град Своге Емил Иванов и със съдействието на Балканска медийна Асоциация.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове