Италия и Полша ще разговарят за евроскептичен съюз преди изборите за Европарламент

Италия и Полша ще разговарят за евроскептичен съюз преди изборите за Европарламент - картинка 1

"Ние ще влеем кръв в нова европейска общност, основана на уважение, работа, растеж и равенство"

Италианският крайнодесен вицепремиер и вътрешен министър Матео Салвини и лидерът на управляващата партия в Полша Ярослав Качински ще обсъдят днес възможността за сформиране на евроскептичен съюз за изборите за Европейски парламент през май, предаде "Ройтерс".

"(Изборите) ще покажат дали евроскептичните гласове в Европа са във възход или възходът е бил ограничен за момента", коментира Михал Барановски, ръководител варшавското подразделение на на "Германския фонд Маршал".

Салвини, който оглавява антиимигрантската партия "Лига", многократно критикува ЕС и твърди, че изборите през май са жизненоважни за създаването на "реформистки" блок, който да може да промени отвътре евроинституциите". Той дори намекна, че може да стане кандидат за председателския пост в Европейската комисия. "Някой предаде европейската мечта", заяви Салвини на митинг на "Лигата" в Рим миналия месец. "Ние ще влеем кръв в нова европейска общност, основана на уважение, работа, растеж и равенство".

Според Качински Полша, която е най-големият бенефициент на европейски фондове за инфраструктура, трябва да остане член на блока, към който се присъедини през 2009 г. Той обаче настоява за реформи, които да върнат повече правомощия от Брюксел на националните столици.

Неговата партия "Право и справедливост" редовно влизаше в сблъсъци с Брюксел през миналата година по редица въпроси, включително върховенството на закона в Полша, защитата на околната среда и миграцията. Качински настоява ЕС да спре да се меси в полските вътрешни работи.

"И двамата политици (Качински и Салвини) биха искали една Европа, която е по-фокусирана върху суверенните европейски нации, Европа на нациите вместо по-тесен съюз", коментира Барановски.

Миналата година Салвини се срещна и с други свои потенциални съюзници, включително с унгарския премиер Виктор Орбан, в опит да сформира евроскептична група на ниво ЕС. Той може да опита да обедини Европа на нациите и свободата, към която "Лигата" принадлежи, с групата на Европейските консерватори и реформисти, в която е включена "Право и справедливост", за да създадат силна евроскептична сила в Европейския парламент.

"Право и справедливост" обаче се опитва в същото време да смекчи евроскептичната си репутация преди предстоящите през есента парламентарни избори в страната, като наскоро се съгласи да се откаже от остро критикувано от ЕС законодателство за реформа във Върховния съд.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове