Италия забрани на WizzAir и Ryanair да таксуват пътниците за ръчния багаж

Италия забрани на WizzAir и Ryanair  да таксуват пътниците за ръчния багаж - картинка 1
Италия забрани на WizzAir и Ryanair  да таксуват пътниците за ръчния багаж - картинка 2

Според новите правила на двете компании от 1 ноември пътниците могат да носят безплатно със себе си само малка чанта, която да може да бъде поставена под седалката в самолета

Италианският орган за защита на конкуренцията на пазара съобщи, че няма да позволи на нискотарифните авиокомпании "Райънер" и "Уизер" да таксуват клиентите си за ръчния багаж от 1 ноември, предаде "Ла Вангуардиа".

В съобщение регулаторът посочва, че е наредил временното спиране на новата политика за багажа на "Райънер" и "Уизер", която влиза в сила от днес.

В съобщението се посочва, че според новите правила на двете компании от 1 ноември пътниците могат да носят безплатно със себе си само малка чанта, която да може да бъде поставена под седалката в самолета. Ако искат да качват ръчен багаж, трябва да платят допълнително.

Според италианския регулатор тази допълнителна такса трябва да бъде включена в стандартната тарифа, защото налагането й след това е фалшиво представяне на действителната цена на билета и не позволява да се направи реално сравнение с тарифите на останалите компании, поради което клиентите биват лъгани.

След решението "Райънер" и "Уизер" ще трябва временно да преустановят всички действия, насочени към това да искат допълнение към стандартната тарифа за транспортиране на малки куфари, и ще трябва да предоставят на клиентите си безплатно пространство за тях.

Двете компании разполагат с пет дена, за да уведомят регулатора за мерките, които са предприели в изпълнение на решението.

От днес ирландската "Райънер" и унгарската "Уизер" прилагат нова политика за ръчния багаж на борда, с която целят да намалят закъсненията на полетите.

"Райънер" ще задължава клиентите си да плащат за куфарите с тегло до 10 кг, което досега бе безплатно, а "Уизер" ще разрешава на борда да се качват куфари на клиентите, които ползват услугата WIZZ Priority. За желаещите да чекират багажа преди пътуването "Уизер" въвежда услуга, започваща от 7 евро за 10-килограмовите куфари.

Повече за новите правила четете тук и тук.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове