ИТН: Няма да има подписване на споразумение за управление, кабинетът е готов

ИТН: Няма да има подписване на споразумение за управление, кабинетът е готов - картинка 1

Слави Трифонов всеки ден играе баскетбол, в прекрасна кондиция е, обяви Филип Станев

Разговорите за ново правителство стигнаха до оня ден. Опитваме се да разберем какво се случи между разговорите, които провеждахме и на които си казахме съвсем различни неща, и изявлението на Демократична България. 

Това заяви Ивайло Вълчев от Има такъв народ по БНТ. Тонът е обострен през последните два дни от "Демократична България", това беше огромна грешка. ДБ щеше да бъде първият партньор, на когото щяхме да съобщим състава на правителството. Сега те ни спряха да го направим, допълни депутатът от ИТН Радостин Василев. 

Нямаме контактни групи с ДПС, водили сме само един разговор. Не водим преговори с БСП. Разговаряме за политики, подчерта Василев. 

За нас няма значение откъде се прокарва задкулисието, дали от ляво или от дясно. Искаме подкрепа от ДБ и "Изправи се БГ! Ние идваме", внасяме правителство и депутатите решават подкрепят ли експертен кабинет на ИТН или не подкрепят, каза още Василев. 

Няма по-тежко поемане на отговорност от това да представиш правителство, това е много по-важно от подписване на споразумение, коментира Вълчев искането на другите партии за подписване на споразумение за управлението. Няма да има писмено поемане на ангажименти, уточни Вълчев. Такъв документ няма да има никаква стойност, категоричен бе Василев. 

Бойко Борисов е бил подложен на такъв външен натиск, но и ние се чудим каква е тази външна сила, заявиха и двамата депутати от ИТН. Ние няма да кажем днес едно, утре друго. Нашето желание е всички разговори да дадат резултат. Не е ставало дума за коалиция. В момента имаме една врата, която не е затворена, през нея може да влезе добър герой, допълни Ивайло Вълчев.

В преговорите участват хора, които са в парламента и имат контактите. Слави Трифонов стои зад всеки от тези хора, той е в течение на всичко, което се случва. Защо трябва да има отново бащица, да вадим само един и да казваме "това е човекът", обясни Вълчев. 

Ако има политически разум в колегите, не мисля, че препъни камък може да бъде някакъв документ, или кандидат за участие в правителството, смята той. 

Служебният министър Асен Василев е канен само веднъж, не три пъти, и неслучайно повече не е канен, каза Радостин Василев. 

Актуализация на бюджета от служебния кабинет е само да има социални плащания. Но това служебен кабинет да предлага бюджет не е най-добрата практика, убедени са депутатите от ИТН. 

Известно е името на новия премиер в проектокабинета на "Има такъв народ", каза пък Филип Станев от партията по бТВ. По думите му номинираният има качествено образование, добър морал, добри намерения и експертиза. Станев каза още, че кандидатът за министър председател не е участвал пряко в политиката. 

Били известни и имената на министрите, като от партията чакат да получат мандат от президента, за да обявят кабинета. Попитан какво е здравословното състояние на лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов той отговори: "В прекрасна кондиция е. Всеки ден играе баскетбол". 

Той уточни, че партията продължава да е отворена за разговори с "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!". Условието те да нямат претенции за министри остава. 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове