Иван Гешев не зачита основни принципи на правото, обяви Хелзинкският комитет

Иван Гешев не зачита основни принципи на правото, обяви Хелзинкският комитет - картинка 1

Той не демонстрира познаване или зачитане на основните принципи на правото, на конституционното право и на правата на човека, пише в становище на правозащитниците

Качеството на процедурата по избор на нов главен прокурор е ниско, основно заради номинирането на един-единствен кандидат, което не може да гарантира качество на избора и оставя съмнения за прозрачността му. Освен това е налице ниско обществено доверие към процедурата и кандидата, принос за което има институционалното поведение до момента — както стремежът кандидатът да е само един и без конкуренция, така и необичайната активност по предоставяне на становища в негова подкрепа от страна на субекти, които не са имали пресечни точки с него, а и нямат право да предоставят становища съгласно Закона за съдебната власт, а именно редица органи на съдебната и на изпълнителната власт.

Това се посочва в позиция на Българския хелзинкски комитет, изпратена в петък до Висшия съдебен съвет от адвокат Адела Качаунова, директор на Правната програма на организацията. Комитетът упражнява правото си по Закона за съдебната власт да даде такова становище, се посочва в съобщение до медиите.

Становището на организацията по отношение на кандидата за поста е, че той не демонстрира познаване или зачитане на основните принципи на правото, на конституционното право и на правата на човека. Освен това той публично е демонстрирал подигравателно отношение към гражданските организации, работещи за защита правата на човека.

В позицията на комитета са отправени и 10 въпроса, които комитетът очаква ВСС да зададе при изслушването на кандидата за главен прокурор на 24 октомври. Те са насочени към изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека по делата "Колеви срещу България", "Великова срещу България", "Ленев срещу България" и "Димитър Митев срещу България"; изпълнението на задължението на главния прокурор да охранява разделението на властите; намаляване на осъдителните присъди за вреди, причинени от прокуратурата; за възможността за съдебен контрол върху отказите на прокуратурата да образува досъдебно производство; за изпълнението на изискванията на Стокхолмските директиви на ЕС; както и за борбата срещу престъпленията, мотивирани от предразсъдъци ("престъпленията от омраза").

 

 

Пълният текст на позицията може да се види ТУК.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове