Иван Костов очаква атака от прокуратурата в средата на предизборната кампания

Иван Костов очаква атака от прокуратурата в средата на предизборната кампания - картинка 1

Данъчните направили две ревизии на него и жена му за последните три години

Бившият премиер Иван Костов обяви в ефира на Би Ти Ви за приключила срещу него и съпругата му ревизия от Националната агенция за приходите, която се прави през последните 2-3 години, а завършва в период, при който срокът за обжалване ще приключи в средата на изборната кампания, когато прокуратурата може да започне следствие. Това според него ще даде възможност на прокуратурата да действа срещу човека, за който са убедени, че стои зад обединението "Демократична България" (ДСБ, "Да, България" и "Зелено движение"), която се обяви против избора на Иван Гешев за нов главен прокурор.

 

Костов обясни, че ревизията е за значителни средства - негови и на съпругата му, които надхвърлят 400 хил. лв. и които са били декларирани преди години пред Сметната палата и са публично достояние. Парите са се увеличили в годините, защото са били предоставяни на инвестиционни дружества. От последното, в което са били вложени, са били дадени в заем на акционерно дружество, за което има документи. Общо 15 документа, от които безспорно се вижда собствеността върху средствата, са били предоставени на Националната агенция за приходите, обясни Костов. Въпреки това в НАП са стигнали до абсурдното, по думите на Костов, заключение в средата на август, че парите "в особено големи размери" не са на семейство Костови и трябва да бъдат обложени, а прокуратурата ще започне следствие.

В средата на август излиза докладът на приходната агенция, сроковете за възражения изтичат в средата на изборната кампания. И това прави връзката между личния ми проблем и изборната кампания, ще се даде възможност на прокуратурата да действа срещу човека, за който те са убедени, че стои зад "Демократична България", която е срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор, обясни ситуацията Костов.

Той изрази надежда, че ръководството на приходната администрация ще се запознае с фактите и няма да позволи приходната агенция да бъде използвана политически цели в предизборна кампания. Той призова да не се допусне допусне нов срив на институцията като се позволи да обслужва кампания на прокуратурата. Прогнозира, че прокуратурата ще загуби делата, който семейството му ще заведе срещу нея.

Посочи, че защитава позицията, която имат и всички европейски институции, които очакват реформа в българската прокуратура. "Възразявам от същите позиции като тези на европейските институции".

Всички тези институции твърдят, че българската съдебна реформа не е завършена и това съвпада с моето мнение. Аз не съм против Гешев като персона, а против начина, по който функционира прокуратурата, обясни Костов и допълни, че не се страхува че ще бъда разследван.

Бившият премиер коментира и избора на нов главен прокурор, който според него е по-важен от местния вот. Костов заяви, че няма нищо против Иван Гешев като персона. Възраженията му са срещу начина, по който функционира и е структурирана прокуратурата.

"Там трябва да бъде човек, който е с позиции в полза на това да се отговори положително и да се изпълнят всички препоръки, които европейските институции отправят към България. Всички тези препоръки са загърбвани от политическите партии и от българската съдебна система, в частност – прокуратурата"каза Костов.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове