Иван Костов: Олигархията и мафията имат силно влияние върху ръководствата на поне половината парламентарни формации

Иван Костов: Олигархията и мафията имат силно влияние върху ръководствата на поне половината парламентарни формации - картинка 1

Неспособността да се излъчи правителство е най-големият риск за националната ни сигурност, заяви той

Политическата система е в патова ситуация. В парламента олигархията и мафията имат силно влияние върху ръководствата на поне половината парламентарни формации. 

Това заяви бившият премиер Иван Костов по БНР. По думите му парламентарната криза се задълбочава и страната се изправя пред конституционна. Според Костов парламентът е вкаран в безизходица от лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов, който заяви, че не раздава порции, а задачи, но останалите формации не са "артисти от неговото шоу, за да им поставя задачи". 

Без "Има такъв народ" няма как да се излъчи правителство с третия мандат. Стигнали сме до надежда за чудеса. Аз почти съм отписал шансовете. Но може много лесно да стане, ако Трифонов и хората около него не са зависими от други, а само от собствените си съвест и морал. И отговорност, която вече имат пред цялото общество, не само пред собствените си избиратели, подчерта Костов. 

Едната възможност е след изборите президентът, който и да е той, да наложи на всички да се групират в мнозинство и да съставят правителство. Другата е НС отново да капитулира. А третата - мнозинство на олигархията и мафията да се охабри и да състави правителство. Те ще се осмелят, убеден е Костов. 

Неспособността да се излъчи правителство е опасност за националната сигурност, категоричен бе той.  

През 97 г. ОДС можеха да диктуват на НС всичко, защото имахме 137 депутати, но приехме декларация на националното съгласие. Някои ме наричат авторитарен лидер, но ако бях такъв, щях да управлявам само с тези депутати, припомни Иван Костов. 

Що за безобразие е това председателят на финансовата комисия към НС да заявява, че след три седмици ще са наясно за актуализацията на бюджета - ами то НС няма да има след три седмици. Какво ми казва този човек - че не може да ускори процедурата, коментира Костов. Според него актуализация на бюджета е необходима. 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли този парлмент да излъчи правителство?

Да, но зависи какво.

50.00%

Да, на всяка цена.

30.00%

По-добре да ходим на избори.

20.00%

Блогове