Иван Костов: Турския Дианет се меси във вътрешната ни политика

Иван Костов: Турския Дианет се меси във вътрешната ни политика - картинка 1

8000 души в България отговарят, че в някои случаи тероризмът може да бъде оправдан

Днес Иван Костов създаде новина, като съобщи, че Турция подпомага изграждането на радикален ислям в България. Това е новина, не защото не знаем, че има такива опити в България, а защото досега смятахме, че тези напъни идват по друга линия - предимно Саудитска Арабия.

В България има имами, които подпомагат логистично ДАЕШ и проповядват Джихад, това зави бившия министър-председател и председател на Лаборатория за риска, по време на семинар за неоосманизмът. Според него в България се обучават религиозни водачи, които ще бъдат използвани като инструмент на турския политически ислям.

Костов цитира мащабно социологическо проучване, според което 4,4% или близо 25 400 души са радикализирани, а

1,4% или над 8000 души в България отговарят, че при определени обстоятелства тероризмът може да бъде оправдан.

Най-податливи на подобни индоктринации са ромите и затворените мюсюлмански общности. Според бившия премиер,

държавата трябва да подкрепи традиционния ислям у нас,

който е помогнал да се изгради тази държава, бил е позитивен елемент за нейното укрепване и преминаването и през кризи. Също така трябва да бъдат взети законодателни мерки, в частност –

промяна на закона за вероизповеданията и Наказателния кодекс в който да се дефинират по-ясно престъпленията, извършени чрез злоупотреба с вярата на хората.

По отношение на идеологията неоосманизъм, творение на турския премиер Ахмет Давутоглу, Костов заяви че тя подкопава основните фундаменти на кемалистката конституция по отношение на Османската империя. Това става преди всичко във вътрешен план, а след това се експонира във външен.

Според Иван Костов, турските институции се ислямизират, а Дианета все по-често се меси във вътрешната политика на нашата страна.

Той даде за пример практиката от Турция да се командироват постоянно имами в Родопите, които проповядват радикален ислям. 

Неоосманизмът е идеология, която придава смисъл и пълнеж на управлението на Реджеп Ердоган. Стратегическата визия за задълбочване на културното влияние на турската държава в региона на Балканите, влиза в противоречие с идеята на България да се откъсне от ориента. Някои други балкански държави като Албания и Македония виждат в засилването на сътрудничеството с Турция нова възможност за турски инвестиции в тяхната икономика.

За България е важно да избере - инвестиции или запазване на етническия мир.

/35

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове