Иван Тотев - обвиняем за нарушения при изграждане на Зоокът-Пловдив

Иван Тотев - обвиняем за нарушения при изграждане на Зоокът-Пловдив - картинка 1

Според обвинението кметът е набавил облага за търговско дружество в размер на 1 000 000 лв.

Софийска градска прокуратура (СГП) е привлякла като обвиняем кметът на Пловдив Иван Тотев днес, съобщават от прокуратурата.

Обвинението е за престъпление по служба, от което са настъпили значителни вреди за общината в размер на 1 000 000 лева и случаят е особено тежък.

Престъплението е квалифицирано по чл.282, ал.3, пр.1, алт.1, във вр. с ал.2, пр.2 във вр. с ал.1 от НК.

Според обвинението в периода от 30 април до 17 ноември 2014 г. в гр. Пловдив, като длъжностно лице - кмет на община Пловдив и като възложител на обществени поръчки,

Иван Тотев е нарушил служебните си задължения по повод изграждане на "Зоокът" - гр. Пловдив.

Процедурата на обществената поръчва е проведена като пряко договаряне с изпълнителя в нарушение на Закона за обществените поръчки (ЗОП). Освен това тази процедура е проведена без да е одобрен идеен инвестиционен проект към момента на откриването й и не е била одобрена количествено-стойностна сметка за проекта.

Не е бил изготвен комплексен доклад за оценка на съответствието на инвестиционния проект със съществуващите изисквания на строежите и не е било издадено разрешение за строеж.

Тези изисквания на закона не са били изпълнени и към момента на сключване на договора за строителство на "Зоокът" - Пловдив с изпълнителя - "Запрянови 03" ООД, посочват от прокуратурата.

Според обвинението Иван Тотев е сторил това с цел да набави облага за търговското дружество в размер на 1 000 000 лв. В този размер е и щетата за община Пловдив.

Разследването е започнало на 03.11.2016 г. от Окръжна прокуратура - Пловдив. С постановление на главния прокурор от 15.11.2016 г. е разрешено разследването да се проведе извън района на съда, компетентен да разгледа делото и е разпоредено СГП да осъществява ръководство и надзор върху досъдебното производство.

До момента са разпитани 14 свидетели, изискана е цялата документация от Община Пловдив във връзка с проведените процедури за изграждането на "Зоокът" - Пловдив.

Иван Тотев е с мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 20 000 лева.

Процесуално-следствените действия продължават, посочват от обвинението.

Изграждането на новата зоологическа градина започна през 2015 г.. Още с първата копка

бившата кметица на район Западен и бивш кадър на ГЕРБ Десислава Желязкова подаде сигнал за нередности.

„Строителството на обекта е било възложено и започнато преди да има влязъл в сила общ устройствен план“, обясни тя. 

Проектът беше постоянно критикуван и от местната организация на ВМРО.

Тогава Пловдивската прокуратура отказва да образува досъдебно производство, тъй като не открива нарушения.

Затова Желязкова се обръща към ВКП, която констатира точно обратното – че длъжности лица от Община Пловдив са извършили множество нарушения при строежа на зоологическата градина.

Фирмата изпълните първоначално е била отстранена от обществената поръчка, защото предложила много висока цена, надвишаваща тавана, определен от общината. Седмици по-късно изненадващо общината вдига цената на строителството и кани същата фирма за изпълнител чрез договаряне без обявление.

Зоопаркът струва на пловдивчани малко над 4,5 млн. лв.

При приключването на строителните  работи в края на октомври 2016 г.  премиерът Бойко Борисов остана доволен от строителството.

„До две седмици ще има акт 16, няколко месеца за климатизация на животните (тук пролетта идва по-рано). Мисля, че напролет ще имат възможност тук да се разхожда всеки, който пожелае. Стана един прекрасен зоопарк“, заяви тогава той и обеща да подари тигър на пловдивския зоокът.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Блогове