Из доклад на ДАНС: Някой манипулира данните за събирането на акцизите

Из доклад на ДАНС: Някой манипулира данните за събирането на акцизите - картинка 1

Българската акцизна централизирана информационна система била "пробита", службите не знаят от кого

Тази сутрин, малко преди внасянето на вота на недоверие срещу правителството на тема корупция, лидерът на БСП Корнелия Нинова обави от парламентарната трибуна, че от близо две години е установена заплаха за финансовата, респективно националната сигурност, но правителството на Бойко Борисов не прави нищо по въпроса, съобщава Клуб Z. Нинова базира тези си твърдения на няколко секретни доклада - на ДАНС, прокуратурата и на финансовия министър Владислав Горанов.

Въпреки че Нинова не поясни за какво става въпрос, стана ясно, че докладите касаят Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС). БАЦИС бе създадена преди близо шест години. Стартира като съвместен проект на Агенция "Митници" и Национална агенция за приходите. Двете системи си обменят информация за доставките на горива и осигурят проследяване на горивото от производителя или вносителя до търговския обект. БАЦИС представлява единна интегрирана система, която обединява всички системи в акцизната област (тютюневи изделия, енергийни продукти и алкохол).
В доклада на ДАНС обаче се отчитало, че тази уж затворена система е пробита, пише Клуб Z. Сред констатациите се твърди, че била манипулирана. И то не само отвътре, но и от компютри отвън.
Проблем за хващането на манипулацията отвътре било, че достъпът до системата ставал само с една парола за всички служители. Така нареченото Българско ФБР установило и пробив от компютри, външни за системата. Прокуратурата е направила проверка по тези данни, завършила без резултат.

В доклада се съдържат и показания на митничари, които обаче не водят до нищо. Отричали да знаят за манипулации в системата.

Тези констатации, направени преди близо две години, все още били в сила като това било видно от доклада на Владислав Горанов от тази година.

Докладите са в секретно деловодство на парламента, но оказа се, не всеки депутат има достъп до тях. Ако някой иска да ги чете, трябва да вземе разврешение от Корнелия Нинова, която се води заявител. Със сигурност обаче ги е чел шефът нма парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика Емил Димитров - Ревизоро.

"Ако ви кажа, ще трябва да ви убия", отказа с шега той да разкаже какви са заключенията на ДАНС.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове