Избори в три германски провинции решават бъдещето на Меркел днес

Супер-неделята ще подскаже и дали крайнодесните в Германия са във възход

Три германски провинции - Баден-Вюртемберг, Рейнланд-Пфалц и Саксония-Анхалт, - избират днес регионални парламенти. Вотът ще е от решаващо значение за партията на на канцлера Ангела Меркел, съобщава БГНЕС.

Според анализатори, вотът за Християн-демократическия съюз (ХДС) на Меркел ще покаже

до каква степен нейната политика, най-вече спрямо бежанците, е одобрявана сред населението.

Социологическите допитвания показват, че места и в трите провинции ще спечели един относително нов играч на политическата сцена в страната. Партията

„Алтернатива за Германия“, известна със своите крайнодесни възгледи, показва добри резултати,

като дава заявки за силно представяне и на предстоящите през 2017 г. национални парламентарни избори.

В навечерието на регионалните избори списание „Щерн“ обобщи прогнозите, събирайки данните на четири социологически агенции - „Infratest“, „FG Wahlen“, „Forsa“ и INSA. Анкетираните са отговорили на въпроса: „За кого ще гласувате, ако изборите бяха днес?“. Четирите допитвания са проведени през последната седмица.

Саксония-Анхалт

Тук и четирите социологически агенции предвиждат победа на ХДС, като процентите за тези, които ще гласуват за партията на Меркел, варират от 29% до 32%. На вота през 2011 г. партията също завърши на първо място, но с 32,5%. И четирите агенции са единодушни и по отношение на това кои ще бъдат и останалите три партии с най-много гласове.

В Саксония-Анхалт на второ място се нарежда крайнолявата партия „Ди Линке“, която се очаква да получи 20-21 процента. Това е спад от миналите избори, когато левите взеха 23,7%. За разлика от 2011 г. на трето място се нарежда АГ с 18-19 процента, което би им дало между 17 и 19 места в местния парламент.

Четвърти стават предишните трети от Социалдемократическата партия (СДП) с между 14% и 17%. Тук партията бележи сериозен спад в сравнение с 2011 г., когато получи 21,5%. Пети са “Зелените” с между 5% и 6%, което също е спад в сравнение с предишния вот, когато взеха 7,1%.

Тъй като никоя от партиите не може да получи мнозинство при подобно разпределение на силите и четирите агенции очакват като вероятна коалицията между ХДС, СДП и Зелените – същата, която управлява и сега в провинцията.

Рейнланд-Пфалц

В тази западногерманска провинция социологическите агенции предвиждат оспорвана надпревара между християндемократите на канцлера и социалдемократите. Две от петте агенции (в тази провинция са взети и резултати от агенция GESS) дават преднина на ХДС, която получава между 37% и 35%. Другите три агенции обаче поставят на първо място СДП с между 33% и 36%. Надпреварата със сходни резултати се запазва от изборите през 2011 г., когато СДП и ХДС получиха съответно 35,7% и 35,5% като преднината на социалдемократите в парламента бе само с един човек. И тук на трето място се нарежда „Алтернатива за Германия“ с твърди 9% и от петте агенции. Подкрепата за “Зелените” се колебае между 5,5% и 7%. Тези резултати биха били сериозен удар за тях в сравнение с миналите избори, когато спечелиха 15,4% и участваха в управляващата коалиция заедно със социалдемократите.

Ако предвижданите резултати се окажат верни, тяхната коалиция този път няма да може да спечели необходимите 51 места за мнозинство в парламента. И според петте социологически агенции в този случай вероятна коалиция е тази между ХДС и СДП.

В Рейнланд-Пфалц по-слаби резултати показва „Ди Линке“, която не се очаква да спечели необходимите 5% за влизане в парламента. За участие в управлението на провинцията се бори и Свободната демократическа партия, която показва резултати, сходни с тези на Зелените. Това е подобрение, тъй като в момента тя не е представена в местния парламент.

Баден-Вюртемберг

В Баден-Вюртемберг най-силни резултати категорично отбелязва партията на “Зелените”, като четирите агенции й дават 32-33 процента. Това е значителен ръст спрямо резултатите от изборите през 2011 г., когато партията взе 24,2% от вота. Тогава тя успя да влезе в управляващата коалиция заедно със СПД, които получиха 23,1%. Въпреки сегашните силни резултати на “Зелените”, успехът на тяхната коалиция със СПД не е сигурен, тъй като социалдемократите се очаква да получат по-малко гласовете в сравнение с предишния вот. Според социолозите тази година те ще получат между 12,5% и 16%.

Християн-демократите на Меркел се очаква да получат между 27% и 29 процента. Слабото представяне на СПД ги поставя в благоприятна позиция, като според агенциите биха могли да участват в коалиция със “Зелените” и така да влязат в управлението на провинцията. Въпреки това обаче резултатите им бележат драстичен спад от 2011 г., когато получиха 39 процента. И тук АГ ще се радва на успех, печелейки между 11% и 13%, което ги поставя на четвърто място.

Като обобщение можем да кажем, че тенденцията и в трите провинции е една – социалдемократите бележат спад на подкрепата, както и християндемократите на Меркел. При тях изключение са само резултатите от Рейнланд-Пфалц, където СДП бележи леко увеличение, а ХДС е с непроменена, но все пак с клоняща към намаляване подкрепа. Можем да очакваме, че десните от АГ ще получат двуцифрен брой места и в трите парламента, с което ще си гарантират сериозна позиция в регионалната власт.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове