Изборите в Израел завършиха без явен победител

Изборите в Израел завършиха без явен победител - картинка 1

Двете основни партии - Ликуд на Бенямин Нетаняху и Синьо и бяло на Бени Ганц са с почти еднакви резултати

Двете основни партии - Ликуд на Бенямин Нетаняху и Синьо и бяло на Бени Ганц са с почти еднакви резултати. Според данните на екзитпол те печелят между 30 и 32 места в 120-местният парламент.

Ако се прибавят местата на техните съюзници или потенциални партньори, всяка от тези политически формации би имала 55 или 56 депутати, което не е достатъчно за постигането на мнозинство.

 

Нетаняху не обяви победа, нито призна поражение, в реч пред привърженици на неговата дясна партия Ликуд след изборите, които не излъчиха ясен победител, съобщиха Ройтерс и Франс прес.

"В следващите няколко дни, ние ще започнем преговори за съставяне на силно ционистко правителство", заяви той като изключи участието на "арабските антиционистки партии" от тези преговори.

"Ние ще водим преговори с възможно най-голям брой партньори, за да избегнем съставянето на опасно антиционистко правителство (...), няма да има и не може да има правителство, което се опира на антиционистките арабски партии, които отричат самото съществуване на Израел като еврейска и демократична държава", добави премиерът, цитиран от Франс прес.

 

Нетаняху изтъкна, че Израел е изправен пред "огромни предизвикателства", предаде ТАСС, съобщава БТА.

"Ние постоянно противостоим и действаме срещу Иран без страх, скоро президентът на САЩ Доналд Тръмп ще представи своя план /за уреждане на конфликта в Близкия изток/, който ще определи бъдещето на Израел и ние трябва да гарантираме, че нашите постижения ще бъдат запазени", добави Нетаняху.

Според последните екзитполове Ликуд получава между 30 и 32 места в 120-членния парламент, а "Синьо и бяло" - 32 места. Заедно с местата на стратегическите си или потенциални съюзници, двете партии биха получили около 55 или 56 места при необходими 61 за постигане на мнозинство, отбелязва АФП. В тези изчисления израелските арабски партии са включвани в блока на Ганц, който вече заяви, че иска да води преговори с всички политически сили за съставяне на правителство.

Партията "Нашият дом Израел" на Авигдор Либерман, за която се прогнозират 8 или 9 места, може да наклони везните в евентуални преговори. Снощи Либерман призова за правителство на националното единство, но без участието на ултраортодоксалните еврейски партии.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Блогове