Изборът - Великден или Априлското въстание

А къде остана Денят на труда?!

5/Вчера стана ясно, че митрополит Николай е изпратил отворено писмо към кмета на град Панагюрище Никола Белишки. В него пловдивският владика „съветва“ градоначалника „да отмени честванията по повод 140-годишнина от Априлското въстание“.

Господин Белишки, на свой ред, се обяви „против“.

Така, за да сме още по обективни, ще цитираме и двете страни. Писмото на митрополит Николай съдържаше следната информация: „Великден е празник на празниците и е недопустимо провеждането на каквито и да е други празници, за да не бъде отклонявано съзнанието на вярващите от най-великото събитие в историята на човечеството - Възкресение Христово. На Великден не се освещават нови църкви, не се ръкополагат дякони и свещеници, не се извършват венчавки. Това в още по-голяма степен се отнася за споменаването на покойниците, не се прави помен, а зарята-проверка по същество представлява помен в светски вариант".

Цялото писмо е публикувано в сайта на Пловдивската митрополия.

Кметът на Панагюрище обаче му върна следния кратък и точен отговор: „От 40 години зарята-проверка за загиналите в Априлското въстание, между които и над 200 свещеници, се прави на 1 май и това не е промяна на датата на честванията. Явно някой е подвел негово високопреосвещенство. Възстановката се прави обикновено в следобедните часове, след 16.00 часа. Тя е с продължителност между 40-50 минути и винаги времето за провеждането й е било съгласувано църквата". И подчерта, че

„Предложението на митрополит Николай да бъде изместена датата на 2 май може да стане само след решение на Общинския съвет“

Така, чакаме вече решението! И сега не се разбра - последно,

кое събитие ще честват панагюрци – Великден или годишнина от Априлското въстание?

Тези искания на дядо Николай ни объркват, твърдят панагюрци. Все пак, винаги на 1-ви май е имало отбелязване годишнината на Априлското въстание. Защо тази година да е различно? И как така това значимо събитие от българската история може „да се измести“?! Да не говорим, че Великден и честванията не за първи път съвпадат - така беше и през 2005 г.

Това не е ли изменение на историческите факти? Хипотетично питаме, естествено.

И, като стана дума за време, панагюрци ли да се съобразяват с пловдивския владика, или той да си свери часовника и да се сети, че сме 2016 г.? Понеже, ако ролекса на светиня му изостава с някой и друг век, всуе се е бръкнал толкова дълбоко добрият му приятел Георги Гергов.  Но млъкни, сърце, това са незначителни подробности. Просто се сетихме да го споменем, за да подскажем малко на нашите мили читатели, че

изборът какво да празнуваш на 1 май не е въпрос на вяра.

Въпрос е на традиция и уважение, защото, както и кметът Белишки подчерта: „тези чествания се празнуват от 40 години“.

О, и понеже е пролетен празник, предварително е ясно, че понякога ще съвпада с Великден, нали така?

Има неща, които трябва да се спазват. Има събития, които са свещени далеч на само в православния смисъл на думата и не може да се изместват, когато някому скимне! Това граничи с подмяна на българската памет. Естествено, не оспорваме и значимостта на християнския празник Великден. Напротив! Какво пречи примерно да се празнуват и двете събития?

Не е ли Великден празникът, свързан с възкръсването на Божия син, със спасението на целия човешки род?

Какво по-хубаво може да има от това, двете Възкресения - божието и българското национално да съвпаднат?

Впрочем, втренчени в поредното абсурдно желание на митрополита с блеснал поглед, пропускаме, че

за половината човечество 1-ви май е Ден на труда

и на работническата солидарност. Ден, в който хората на наемния труд празнуват трудно извоюваните си права и демонстрират силата на обединената си воля. За този празник даже и не питаме, за него сме повече от сигурни, че Николай Пловдивски няма да одобри. 
И понеже сме 200% сигурни, че отношението му към древните езически празници - като Валпургиевата нощ или издигането на Майското дърво и прескачане на Майски огньове ще да е крайно негативно, това е единственото изречение, в което споменаваме факта, че

първият ден на май много, ама много древен европейски символ за край на зимата и... ами, възраждане на живота!

Факт!

Чакаме решението, но каквото и да бъде то, едно е сигурно: не бива да забравяме българите, жертвали живота си за националната свобода, нали?

Не бива също да омаловажаваме хората, които с труда си създават благата на света. И не бива да вървим срещу естествения природен ред, в който зимата си отива и животът побеждава - всяка година по същото време.

Независимо кой век казва, че сме ролексът на някой митрополит.

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове