Избори в БСП или Голямата търговия за лидерския пост

Избори в БСП или Голямата търговия за лидерския пост - картинка 1

Кой за кого "купува"?

Днес кандидатът за председател на Столетницата Корнелия Нинова представи своята програма за развитие на партията озаглавена "Промяна в БСП, промяна за България". От казаното, присъстващите разбраха, че Нинова ще се бори да възстанови диалога в социалистическата партия, като в същото време има доста стройна програма, лесно резюмирана в изречението "какво ще направя, ако (като?) стана премиер".

Разбира се, Нинова е далеч от премиерския пост.... Всичко това би било възможно, ако някога оглави партията. Припомняме, че за председателския пост в БСП към момента се борят вече 32 души. При такава огромна бройка, всички изчисления на гласовете за който и да било от кандидатите биха били „сметки без кръчмар“, освен, ако някой вече не е платил сметката предварително.

„Търговците в храма“

Преди началото на представянето в НДК днес, приближени до Нинова пресмятаха и калкулираха трескаво, че на този етап две седмици преди конгреса, на техния кандидат не му достигат около 70 гласа за да бие Миков без балотаж. Поддръжниците на Корнелия Нинова се притесняват най-вече от това, че на евентуален балотаж победата не би била сигурна, защото „ще върви, една търговия с делегати“ и „тайно наддаване за всеки делегатски глас“, което вероятно ще е в полза на сегашния председател Миков.

No Comment вече писа, че сумата от 130 хил. лв. която изчезна от касата на БСП вероятно ще се материализира в покупка на делегати за конгреса. С приближаването му обаче тази хипотеза става все по-притеснителна, поне за  щабовете на сериозните кандидати, като Красимир Янков и Корнелия Нинова.

Кой за кого "купува"?

На преставането на програмата на Нинова стана ясно и това кой от кандидатите ще „играе в нейна полза“. Сред участниците в дискусията и демонстрирайки близост с Нинова бяха  номинираните за председател – Драгомир Стойнев, Ангел Найденов и Калоян Паргов. Присъствието им осветлява и лагерите на предстоящия конгрес. Запознати с вътрешнопартийната интрига твърдят, че тези кандидати са „проформа“ и единствената им цел ще е да придават цветност и многообразие в борбата за лидерското място, да разпиляват гласовете, след което да откажат в полза на Нинова.

Пито-платено

Както винаги, по традиция изборът за председател ще се решава през нощта в коридорите на НДК, където ще върви усилена търговия с така наречените „шпъргалки“ (списъци с кандидати за ръководни постове в партията). Тогава всеки ще опита да пробута на колкото се може повече делегати от своя списък, естествено търгувайки подкрепата си за тях било то финансово или с тежестта на гласовете на „своите делегати“.

Вероятността да има излъчен председател на първи тур е нулева, осен ако фирмата, наета от сегашния председател не "преброи" в негова полза още с първия избор.  За другите ръководни органи избраните обаче ще станат ясни още преди балотажа за председател.

След като стане ясно кой влиза и кой не в националните ръководни органи, цената на всеки глас за подкрепа на кандидат за председател се покачва равно пропорционално на разочарованието на неизбраните кандидати за национален съвет или ресорна комисия. Тогава аритметиката става трудна, а вероятността голяма част от разочарованите да гласуват по съвест или срещу тези, които са им дали лъжливи гаранции и обещания за ръководни места може да развали всяка сметка в щабовете на кандидатите за лидерския пост.

Вероятно обещанията, дадени от щаба на Нинова към тези делегати са токова големи, че повишават залога до степен, в която отиването на Нинова на балотаж ще равна на провал.  

/29

Коментари 1

  • #1
    Дечев -

    Миков ще спечели без балотаж.Това е човека на БСП.

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове