Изчезнаха пари от парламентарната каса на БСП

Изчезнаха пари от парламентарната каса на БСП - картинка 1

Около 140 хил. лева липсват от касата на парламентарната група на червените

В навечерието на конгреса нов скандал разтресе червените редици. Комисията по финансов надзор на Столетницата е установила липса на пари в парламентарната каса на БСП-Лява България. Според запознати сумата е доста голяма. Става дума за 130-140 хил. лева. Ковчежник на парламентарната група е Красимир Стоянов, бивш началник на кабинета на президента Първанов.  Проверяващите установили по документи, че липсват 110 000 лв. Касиерката, която работи за партията от 1995 г., признала, че всъщност са 130 000 лв. Тя разказала, че е "помагала" на хора в нужда, като чистачката на групата, например, която имала проблеми в къщи.

На заседанието във вторник случаят бил разгледан. Депутатите били запознати с версията на касиерката, която направо ги потресла – тя била изтеглила парите и ги предала на двама адвокати, външни за партията лица.

Хора от парламентарната група говорят, че не е ясно как са изчезнали парите, нито как ще бъде възстановена сумата. Болшинството обаче са на мнение, че ръководството на парламентарната група и БСП трябва да възстанови липсата, ако не се намери виновника. 

Това са т.нар. безотчетни депутатски пари, които идват от бюджета на държавата

В касата на групата всеки народен представител доброволна внасял половината от парите, които по вътрешен правилник получава за сътрудници, технически разходи и др. Тези средства се ползват за партийни семинари, купуване на венци и цветя за различни събития. Те често се използват и за благотворителност.

Председател на комисията, която се занимава с изчезналите пари е Жельо Бойчев, а Кирил Добрев е установил липсата на сумата като член на същата комисия. От No Comment, потърсихме и двамата за мнение, но до този момент не отговарят на обажданията. Запознати със случая от парламента твърдят, че Добрев е открил и други нарушения във финансите на групата. В тази ситуация най-вероятно ще се наложи да се направи ревизия на финасите на цялата партия, смятат апаратчици.

Миков сам определял възнагражденията на служителите на Позитано

Когато стана председател, Миков намали щата и заплатите на служителите на червената централа. Мотивът на новия председател беше тежкото финансово състояние в което се намира партията. Припомняме, че именно с такъв мотив Миков отказа финансово подпомагане на общинските съвети на БСП за местните избори.

Така голяма част от старите кадри получават между 600-700 лв. Въпреки съкращенията малко по-късно, председателят на столетницата е назначил свои хора по отделите, които са с много по-високи заплати определени от самия него. Тези хора, според слуховете вероятно се подписват на допълнителни ведомости за възнагражденията си. Хора, запознати с финансовите разчети, коментират, че според счетоводните бумаги заплатите на централата, би трябвало да са между 1700-1800 лв.

Явно има хора, които получават между 2000 и 2500 лв., за да има такава голяма разлика между разчети и заплати на болшинството служители.

/29

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове