Изчезналият полк в сраженията при Сувла

Изчезналият полк в сраженията при Сувла - картинка 1

Според слуховете, бил похитен от извънземни при злополучна кампания под Галиполи

По време на Дарданелската операция около 4000 войници от Кралския норфолкски полк изчезнали безследно от бойното поле в гъст облак сив дим при придвижване в долина.

На 21 август 1915 година трима войници от състава на новозеландското подразделение видели как няколкото стотин британски войници се движели към височина 60 край залива Сувла в Турция.

internet
Боен отряд на батальона на Норфолкския полк на британската армия, според слуховете, бил похитен от извънземни при злополучна кампания под Галиполи.
Снимка: internet

Тяхното изявление, направено през април 1965 г., гласи: „На върха на хълма забелязахме плътна, почти твърда мъгла, около 250 метра дълга, 60 метра висока и 60 метра широка. Британският полк без колебание влезе право в нея, но нито един от войниците така и не се появи на височина 60 и не взе участие в сраженията. Около час след като последната група войници изчезна в мъглата, тя леко напусна земята, сля се с останалите мъгли и всички те заедно заплуваха в северна посока.“

Когато примирието било подписано, Великобритания поискала да ѝ върнат полка, който бил обявен за „изчезнал безследно“,

но Турция отвърнала, че никога не е пленявала този полк, не е влизала в бой с него и изобщо не подозирала за неговото съществуване.

Докато мнозина смятали това твърдение за чиста лъжа, впоследствие то било потвърдено от окончателния доклад на Дарданелската комисия, чиито материали били събрани през 1917 и разсекретени през 1967 година.

Източник: megavselena.bg

Страница от бойния дневник на операцията
/29

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове