Изчезналото нацистко злато

За почитателите на конспиративните теории

Почитателите на конспиративни теории могат да се захванат със следващото най-голямо предизвикателство от световната история. Въпросът за милиони долари е: къде е златото? Смята се, че Адолф Хитлер е успял да конфискува всичкото злато на Ватикана и именно с него е успял да живее спокойно и щастливо след войната. Някои хора твърдят, че Хитлер е скрил част от благородния метал в Аляска, а други по-малки части са били изпратени в швейцарски банки, както и в зони, които са извън Европа. И до днес се смята, че нацисткото съкровище надвишава сумата от 20 милиарда паунда. Съвсем скоро беше открито златно кюлче на стойност от 12 000 паунда със свастика. Неговата локация била високо в баварските планини и по-конкретно в Берхтесгаден, пишат от мен.бг.

Историите за Хитлер са безкрайно много, но е факт, че някои творби на изкуството, както и безценни картини са били открити в апартамент в Мюнхен и са били пазени ревностно от Ролф Гурлитт. Изследователи откриват нацистко злато из цяла Германия, а миналата година се оказва, че злато за 45 000 паунда (под формата на златни монети) е било заровено южно от Хамбург. Според изчисленията на американския федерален резерв, Хитлер успява да вземе 350 милиона швейцарски франка, както и много злато от Ватикана за "съхранение". След края на войната, около 200 милиона от тази сума се връща обратно в банката на Ватикана, но останалите все още не са открити.

Някои историци твърдят, че парите може да са отишли във всички страни, които са запазили неутралитет през годините. Такава страна е и Португалия, която произвеждала оръжие и муниции за двете страни, но след като войната постоянно променяла финансовите пазари, португалските оръжейни производители настоявали да им се заплаща в злато. Някои вярват, че ценният метал е бил изнесен с подводници до Нова Зеландия, други подозират, че се намира в Австралия, а трети вярват, че може да е скрито някъде в Полша. 

/29

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове