Издигат Манолова за кмет на 4 септември, подава оставка като омбудсман

Издигат Манолова за кмет на 4 септември, подава оставка като омбудсман - картинка 1

Ще бъде номинация на инициативен комитет, БСП я подкрепя

Мая Манолова все пак се впуска в кметската битка за София. Омбудсманът ще обяви кандидатурата си за кмет на 4 септември, съобщава DarikNews

Тя ще бъде издигната не от БСП, а от Инициативен комитет от личности, с които е работила като омбудсман по различни каузи. Софийската организация на соцпартията е в готовност да подкрепи Манoлова и да го обяви официално на своята конференция след това.  

 

По непотвърдена информация очаква се утре сегашния кмет Йорданка Фандъкова също да обяви намерението си да се бори за трети мандат.

Според източници от "Позитано 20" разговорите с омбудсмана са водени от председателя на БСП-София Калоян Паргов, а Корнелия Нинова нямала никакво отношение към процедурата.

 

Нинова обаче нямала нищо против БСП да подкрепи Мая Манолова и отсега е изразила готовност при евентуална победа социалистите да работят с нея. Самата Манолова все още мълчи за окончателното си решение, но вече публикува отчет за дейността си като омбудсман за изминалите 4 години.

Манолова обаче няма да излезе в отпуск за кампанията. По закон не е длъжна да напусне поста на обществен защитник, докато не бъде избрана на новата длъжност. Източниците ни споделиха обаче, че намерението й е да подаде оставка.

 

Кандидатурата на омбудсмана няма да бъде утвърдена на предстоящия пленум на БСП във вторник, когато ще се гласуват първите стотина номинации на червените. Манолова ще бъде одобрена на следващото заседание на Националния съвет на партията около средата на септември.

Петима депутати на БСП се впускат в кметската надпревара. Това са Пенчо Милков в Русе, Станислав Владимиров в Перник и Николай Тишев, номиниран в Бургас. Друг депутат и бивш кмет - Кольо Милев, вече беше номиниран от социалистите в Сливен. Колегата му от парламентарната група Тодор Байчев ще атакува кметската позиция в Карнобат.

 

Ямболските червени издигнаха за кмет общинския лидер на БСП Катя Георгиева, а във Варна социалистите няма да играят с партиен кандидат. Заради вътрешнопартийните проблеми в морската столица БСП търси вариант за непартийна кандидатура. В Добрич партията номинира сегашния секретар на общината Соня Георгиева.

Бившият зам.-кмет на Търговище Рая Матева е кандидатурата на БСП и АБВ в общината. Двете партии стоплиха отношения и се явяват заедно на кметския вот на много места в страната.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове