Изкуствен интелект „познава“ педофили и терористи по снимка

Изкуствен интелект „познава“ педофили и терористи по снимка - картинка 1

Мислехме, че физиoномиката е забавление за скучаещи от времето на кралица Виктория..

Технологична компания от Тел Авив е разработила програма, която за части от секундата идентифицира различните типове личности – терористи, педофили или перфектни играчи на покер, само чрез анализ на лицето им, пише Washington Post.

Фирмата Faception се похвали, че е подписала договор с агенцията за национална сигурност, за да помогне за разпознаване на терористи. Освен това компанията твърди, че успешно е идентифицирала деветима от атентаторите в Париж от ноември м.г.

Програмата е разпознала 25 от 27 снимки на лицата на състезатели по покер сред такива, които никога не са се занимавали с играта в „сляп тест“. Софтуерът не е имал каквато и да било информация за хората на фотографиите.

Основавайки се на твърдението, че лицето отразява генетичния код на човек, Faception е разработила 15 класификатори, всеки от които описва определен тип личност или личностна характеристика.

Експерти обаче предупреждават, че технологията е ограничена и нарушава редица етични норми.

Мобилното приложение показва над 80% ефективност в експериментите, с които има за цел да сканира даден човек и да определи към каква социална група попада, като в него са участвали спортисти, учени, както и такива с криминално досие. Създателите на Faception използват специални класификатори, с които маркират редица общи характеристики на всяка от тях, които въвеждат в базата данни, в която то търси, за да идентифицира даден човек на базата на снимки и клипове. Компанията, която го разработва смята, че потенциала на заглавието е огромен и може да промени изцяло представата ни за технологиите за разпознаване на лицата.

Ето и разработените типажи:

Високо интелигентен – Надарен с бърза мисъл, чудесна логика, свободомислещ и предприемач. Изключителен талант, креативен и с независимо разбиране за нещата.

 

Академичен тип – последователен в мислите си, притежава аналитични умения, генерира множество идеи. Умее да се концентрира и се интересува от разнообразната информация

 

Покер играч – Висока концентрация, целенасочен и постоянен. Завидно търпение, лишен от чувство за хумор. Не изразява емоциите си, но умът му е остър като бръснач.

 

Бинго играч – Голям умствен багаж, склонен към авантюри, претендира да бъде оригинален и с въображение.

 

Промоутър – притежава високо самочувствие, авторитетен и харизматичен. Общителен и много практичен.

 

„Белите якички“ – високо IQ, напрегнати, нетърпеливи, но амбициозни и опитващи се да бъдат доминиращи. Склонни към авантюризъм.

 

Терорист – агресивен, активен, жесток и психически неуравновесен. Променя настроението си често и изпитва чувство за малоценност.

 

Педофил – страда от тревожност и депресия. Не изпитва емоции. Често е песимист с ниско самочувствие, има ниска самооценка.

 

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове