Изповедта на един терорист

Изповедта на един терорист - картинка 1

Пушех тайно, въпреки че съм убивал хора заради това

9/Убих много сирийски войници, видях как бойците предпочитат жените от Язиди, чиято цена може да достигне 3000 долара. Това разказва Ахмед Даруиш, един от полевите командири на „Ислямска държава“ в интервю от килията си. Разказът му е публикуван в агенция Walla.

Даруиш е заловен преди няколко седмици от кюрдските сили и в момента е в затвор в североизточна Сирия.

По време на интервюто Даруиш признава, че само едно нещо е било проблем за него при престоя му в редиците на терористичната организация.

Той няма проблем със зверствата на бойното поле, а със забраната за тютюнопушене,

която се счита за углавно престъпление от ислямистите. Даруиш иска цигара от интервюиращия го и пали с удоволствие. Признава, че пуши тайно, въпреки че за това престъпление той самият е убивал хора.

Даруиш отрича да е участвал в кланетата и обезглавяването на затворници, но признава, че много сирийски войници са убити по време на разузнавателни операции. Той разказва, че в армията на Асад всички войни сунити са гледани като еретици и са убивани без милост.

Даруиш е роден в Хомс, Сирия, и се премества с родителите си в Саудитска Арабия,

където е израснал и получава добро образование. След това заминава за Украйна, за да учи в университет и говори руски свободно. Според него образованието, което е  получил в Саудитска Арабия, играе основна роля в решението му да се присъедини към „Ислямска държава“.

След като започва гражданската война в Сирия, той се присъединява към Свободната сирийска армия

и смята себе си за „умерен бунтар“. Попада в обсада в един от кварталите в Хомс и само след две години успява да избяга в Турция. Когато пристигнал, срещнал свой роднина, който принадлежал към „Ислямска държава“, и който го убедил да се присъедини към организацията. Преминал сирийската граница до контролно-пропускателния пункт на радикалната организация, където казал на войниците, че иска да се бие в техните редици.

Ахмед е бил трениран и бързо става войн от специалните сили на организацията. След няколко месеца на сражения в Сирия, той е сериозно ранен. Прехвърлят го в Синджар в Ирак – същият град, откъдето са били отвличани жените от малцинството Язиди.

Даруиш разказва, че първоначално заловените жени от малцинството са прехвърляни на командирите и бойците безплатно, но по-късно са започнали да ги продават в областите, които са под контрола на организацията.

 

В Синджар Даруиш се оженил за жена от руски произход, която се присъединила към ИДИЛ, но когато кюрдите превзели града обратно, се преместили обратно в Сирия. Четири месеца по-късно градът е атакуван от кюрдите, а при изненадващата атака Даруиш е пленен. Сега не знае какво ще се случи с него, но е спокоен, че може да пуши без да се страхува за живота си.

 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове