Извънредни мерки за сигурност на границите

Извънредни мерки за сигурност на границите - картинка 1
Снимка: vesti.bg

Службите в цяла Европа работят в режим "изключителна заплаха"

9/Министерството на вътрешните работи е разпоредило засилен контрол по границите, съобщи вътрешният министър Румяна Бъчварова на брифинг в МВР, цитирана от „Фокус“. Мерките са във връзка с атентатите в Брюксел.

Проверки на границата ще се извършват на абсолютно всеки влизащ в страната.

Още от първите минути след информацията за взривовете в Брюксел, МВР е активирало мерките за противодействие срещу тероризма. Повишено е нивото на сигурност на летищата, жп гарите, метростанциите и пристанищата. Столична община и СДВР проверяват възлови обекти в столицата.

„В момента се провежда и специализирана полицейска операция, в хода на която е повишено полицейското присъствие и са засилени мерките за сигурност“, каза Бъчварова. По думите ѝ, Министерство на външните работи работи за осъществяване на контакт и информиране на българските граждани, които се намират в Брюксел и за тези, които планират пътувания.

„Информацията ,с която разполагаме до момента, показва по наша оценка, че става въпрос за изключително сериозна заплаха за европейската сигурност. За изключително дързост на терористичен акт. Ситуацията е силно тревожна, опасността е висока за всички европейски държави“, каза министър Бъчварова. Според нея, политическият знак е категоричен. „Поразени са цели в непосредствена близост до европейската институция, което приемаме като ясна провокация към европейската сигурност. За това се чувстваме солидарни и отговорни да предприемем мерки за общата европейска сигурност, не само за националната“, добави тя.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

След изборте на 2 октомври 2022г. 48 НС ще успее ли да излъчи редовно правителство?

Да, но за няколко месеца само.

38.89%

Не.

33.33%

Да.

16.67%

Рано е да се каже.

5.56%

И следващият, 49-ти парлемент също няма да успее.

5.56%

Блогове