ИЗВЪНРЕДНО! АБВ напуска правителството!

ИЗВЪНРЕДНО! АБВ напуска правителството! - картинка 1

АБВ обявява курс към предсрочни парламентарни избори

АБВ напуска коалиционното правителство на Бойко Борисов, обяви зам.-председателят на АБВ Румен Петков. Партията ще изтегли своите хора от управлението, включително и вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин и областния управител на Пазарджик Трендафил Величков.

АБВ обявява курс към предсрочни парламентарни избори.

Националния съвет на партията е заседавал снощи и е взел единодушно решение да предложи на конгреса, който ще се проведе тази неделя, партията да мине в опозиция.

От създаването на коалиционното правителство на Бойко Борисов през октомври 2014 г.

до момента лидерът на АБВ Георги Първанов многократно е заплашвал, че партията ще напусне властта и ще премине в опозиция. Първанов многократно е критикувал действията на министрите на отбраната Николай Ненчев, на външните работи Даниел Митов и на правосъдието Христо Иванов и е настоявал за техните оставки. В края на 2015 г. по време на гласуването на Закона за държавния бюджет, хората на Георги Първанов заявиха, че ако ГЕРБ не е приеме предложенията им в социалната сфера ще напускат управляващата коалиция. Заявка за разтуряне на коалицията от АБВ дадоха и при гласуването на спорните промени в Конституцията, засягащи работата на Висшия съдебен съвет.

Последната драма в коалицията бе свързана с промените в Изборния кодекс.

През април тази година вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин заяви: „Готови сме да напуснем коалицията, ако при гледането на следващите текстове в Изборния кодекс не се преосмислят глупавите решения, които бяха взети на среднощна правна комисия“.

По думите му графата „Не гласувам за никого“ е абсурдна. Според сегашния текст вотът на избирателите, зачеркнали тази кутийка, автоматично ще се прехвърля към партията с най-много гласове. „Хем не гласуват за никого, хем гласът им се брои. По този начин се работи за големите партии“, обясни Калфин.

Зам.-лидерът на АБВ Румен Петков нарече "престъпление срещу демокрацията"

свиването на предизборната кампания на 21 дни. "Смущаващо е, че не може, от една страна, да има задължително гласуване, а от друга - да се вадят от списъците хора, които не са дали своя вот два пъти досега. А това са най-често младежите между 18 и 26 години", каза той във Варна.

 

/29

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове