Извънредно: Борисов вдига армията на крак

Премиерът възложи на министрите на вътрешните работи и на отбраната да организират провеждането на съвместно учение на границата

9/ Министър председателят Бойко Борисов възложи на министрите на вътрешните работи и на отбраната да организират провеждането на съвместно учение в граничните райони, подложени на най-силен миграционен натиск, стана ясно след заседанието на правителството днес. Така двете ведомства ще могат да координират действията си.

Мярката се налага след последните промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, с които беше създадена възможност въоръжените сили да участват в охраната на държавните граници.

"Планирайте и, според мен, днес-утре е хубаво да направите съвместно учение долу по границите с Гърция и Република Македония. Във вътрешността се подготвят, но при тези събития, които наблюдавам долу… Както се казва, докато излезе стенограмата, може да обявите… Едно време бяха „Места“, „Тунджа“, не знам сега как сте ги кръстили ученията”, е заявил Борисов пред министрите, показва стенограмата от заседанието.

 

В отговор военният министър Николай Ненчев е обяснил, че вече са планирани подобни маневри. Борисов обаче призовава военни и полицаи да бъдат вдигнати под тревога: Щом е планирано, вдигнете ги по тревога, хем да ги видите как действат в такива условия, хем да видите как ще се стиковат с граничарите, как – вие двамата. Използвайте тези почивни дни, защото за бежанците не са почивни дните. Населението, особено надолу по Петрич, по Сандански вече е настръхнало. Чуйте се с кметовете, с областния управител, съберете ги всичките и ги проверете като структури и единици как действат".

Борисов призовава в работата във връзка с обратното приемане на бежанци у нас да се включат още външният и финансовият министър: "Сиреч – тези, които влязат нелегално, извън КПП-ата (това сме го заявили като позиция в Брюксел с външния министър, не е някаква новост) имаме право и споразумение да ги върнем и на Гърция, а и на Турция”.

На притеснението на Борисов дали можем да връщаме лесно нелегалните имигранти от Турция, външният министър Даниел Митов отговаря, че между двете държави има споразумение от 1967 година. Според Борисов това е прекрасно: "Прекрасно. Щом сте открили от 1967 година споразумение, можем да връщаме и за Турция. Така че, максимално да успокоим хората, но в същото време да сме ние самите уверени, че силите и средствата са ни в готовност и хората да усетят и сигурност."

Премиерът се притеснява влизащите неправомерно в България мигранти да не се разпръснат.

„Те си ходят вече с фотографи, с телевизии, с адвокати, с неправителствени организации и в един момент ще излязат виновни държавите, които се опитват да си запазят териториите от нарушението на закона. Ние не трябва да сме в това положение. Разбира се, не съм и за политиката, която води Орбан – да затваря самостоятелно всички граници, независимо, че сме в прекрасни отношения", казва премиерът.

Премиерът Бойко Борисов е одобрил решението на военния министър Николай Ненчев да спре обществената поръчка за обновяване на автомобилния парк на ведомството, съобщиха още от правителственият пресцентър. "Радвам се, че си оглеждате министерствата, защото поръчките може и да се правят от администрациите, но накрая всичко се връща при нас. Безкомпромисно проверявайте, може ли да се направи по-добре – да се направи по-добре", коментира премиерът.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове