Извънредно положение в Чили заради бунтове

Извънредно положение в Чили заради бунтове - картинка 1

Обикновено безредиците са предизвиквани от групировки на племето мапуче - коренното население на страната

Президентът на Чили Себастиан Пинера обяви извънредно положение в 72 общини в два южни региона на страната на фона на безредици и атаки, за които понякога отговорност поемат групировки на индианците мапуче, искащи да им бъдат върнати наследствените земи, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Президентският указ ограничава свободата на събирания и движение и разрешава на армията да оказва помощ на полицията. Подобен указ може да остане в сила максимум 15 дни, след което да бъде удължен с още 15 при споразумение с Конгреса.

Мярката обхваща части от регионите Био Био и Араукания.

В двата региона от няколко години стават палежи на църкви, предприятия, камиони и други обекти. През последните седмици случаите зачестиха. В Био Био подпалвачи изгориха две църкви - една римокатолическа и една евангелистка.

След като научиха за извънредното положение, шофьори на камиони постепенно започнаха да вдигат блокадите, които бяха установили в двата региона с искания за по-голяма сигурност по пътищата.

Около 12 процента от 19-милионното население на Чили произхожда от мапуче - коренното население на страната. Половината от тях живеят в бедни селски общности.

Испанците така и не успяват да завладеят мапуче, които в крайна сметка през XIX век са победени от чилийската армия и изтласкани на юг, а земите им - превзети.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове