Извънредно заседание на парламента за "Олимпик" и Търговския регистър

Извънредно заседание на парламента за "Олимпик" и Търговския регистър - картинка 1

Цвета Караянчева свика депутатите след искане на БСП, кворумът е под въпрос

Светкавична реакция от председателката на Народното събрание Цвета Караянчева - буквално минути, след като вчера БСП внесоха подписка за свикване на извънредно заседание в сряда, тя насрочи заседанието за 13 ч. днес.

Социалистите предложиха в дневния ред да има две точки за дискусия - случая "Олимпик" и приемане на общо решение на парламента за бъдещите действия на властта, в това число и за обезщетяване на хората, и случая "Търговски регистър". По втората тема червената лидерка Корнелия Нинова се обяви за изслушване на министър-председателя Бойко Борисов. 

 

Според правилника на Народното събрание Караянчева е длъжна да извика депутатите на работа, въпреки че са в лятна ваканция, ако това е поискано от една треда от народните представители. Срокът за това обаче е 7 дни. Свикването на заседанието буквално веднага поставя под въпрос дали утре ще се събере нужния кворум, за да бъде проведено такова. Въпреки че часът на старта е обеден.

 

Соцлидерката Корнелия Нинова отново настоя и за фалиралото застрахователно дружество, и за срива на Търговския регистър да започне да се носи и политическа отговорност. Защото до момента такава се поема само от "чиновници да ги нарека" - визирайки оставката на Зорница Даскалова като шеф на Агенцията по вписванията и поисканата днес от правителството оставка на Ралица Агайн от Комисията за финансов надзор (КНФ). По думите на Нинова трябва да има "политически" оставки, като те започват с тази на министърката на правосъдието Цецка Цачева. 

БСП настоява Народното събрание да направи така, че клиентите на фалиралата "Олимпик" да получат обезщетения в пълен размер от гаранционния фонд. Заради - по думите на Нинова - нежеланието на властта да мисли за такъв вариант, тя се усъмни дали във фонда има достатъчно пари. Друго съмнение, на което социалистката наблегна, бе да не би да се окаже, че кипърската застрахователна компания е била "пирамида".

Левицата настоява още КФН да направи пълен отчет на данните за "Олимпик", с които разполага и за активите му, и за наличностите във гаранционния фонд и в кои банки се държат.

"Със заповед на министъра на правосъдието Цецка Цачева, считано от днес, на поста изпълнителен директор на Агенцията по вписванията е назначена Габриела Козарева."

Това съобщава Министерството на правосъдието. В петък Зорница Даскалова подаде оставка от поста, след като не успя да се справи с кризата със срива на Търговския регистър. В сряда тя заяви, че не възнамерява да се оттегля, но ден по-късно премиерът Борисов обяви, че не е доволен от работата ѝ. Така се стигна до петък, когато Борисов и Цачева се срещнаха и малко по-късно бе обявена оставката.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове