Извънземните еволюират по закона на Дарвин?

Извънземните еволюират по закона на Дарвин? - картинка 1

Нови изследвания показват, че може да имаме много повече общо с извънземните братя по разум, отколкото си мисли

Холивудските филми и научна фантастика подхранват убеждението, че извънземните са чудовищни същества, които са много различни от нас, хората.

Но новите изследвания показват, че ние може да имаме много повече общо с нашите извънземни братя по разум, отколкото си мислим, разказва сайтът на Университета Оксфорд.

Това заключение е направено от авторите на статията, пише OffNews.

В ново проучване, публикуванo в International Journal of Astrobiology, учени от Оксфордския университет показват за първи път как еволюционната теория може да попомогне за прогнозите и да се разбере по-добре поведението на евентуални извънземни цивилизации. Това изследване показа, че извънземните потенциално са се оформили от същите процеси и механизми, които са оформили хората.

Теорията подкрепя аргумента, че чужди форми на живот преминават естествен отбор и са като нас, еволюирайки, ставайки все по-силни и технологични с времето.

"Една от основните задачи за астробиолозите - учени, които изучават живота в космоса - това е да се обмислят възможните варианти за съществуването на извънземен живот", - разказва водещият автор Сам Левин (Sam Levin), изследовател в Катедрата по зоология в Оксфорд. "Но да се правят такива прогнози е трудно. Имаме само един пример за живот - животът на Земята - от който да екстраполираме. Предишните подходи в областта на астробиологията до голяма степен бяха механични, те правеха предсказания, стъпвайки на това, което виждаме на Земята, и това, което знаем от химията, геологията и физиката".

"В нашата статия ние предлагаме алтернативен подход, който използва теорията за еволюцията, за да се направят прогнози, които са независими от земните детайли. Това е полезен подход, тъй като прави теоретични прогнози, приложими за инзвънземен живот на основа силиций, без ДНК и дишащ азот, например".

Тези илюстрации представят различни нива на адаптивна сложност, които бихме могли да си представим, когато си мислим за извънземните. (А) Проста репликираща се молекула, без видима конструкция. Тя може или не може да се подложи на естествен отбор. (В) Изключително прост, подобен на единична клетка организъм. Дори нещо толкова просто има достатъчно части, които могат да преминат през естествен отбор. (С) Извънземно с много сложни части, които работят заедно, вероятно ще бъде подложено на големи преходи.
Изображение: Helen.S.Cooper, University of Oxford

Опирайки се на идеята за естествения отбор, екипът учени изследва възможната еволюция на извънземния живот, както и начина, по който се формират сложните организми. В случая на Земята сложността се увеличава главно в резултат на малък брой събития, в резултат на които независими организми се обединяват, което води до рязко увеличаване на сложността. Едно такова събитие бе образуването на многоклетъчни организми от едноклетъчни организми. Както теорията, така и данните показват, че за такова събитие е необходима извънредна комбинация от условия.

Представител на теоретичен сложен биологичен организъм с извънземен произход.
Изображение: Helen.S.Cooper, University of Oxford

В работата учените правят някои прогнози за биологичната структура на сложните форми на извънземните форми на живот. 

"Ние не можем да кажем дали извънземните ще ходят на два крака или ще имат големи зелени очи. Но вярваме, че еволюционната теория предлага уникален инструмент, с който да опитаме да разберем какви могат да бъдат извънземните и показахме някои примери за видове, прогнозирани с него" - добавя Сам Левин. - "... и можем да кажем, че има ниво на предвидимост на еволюцията, която ще ги накара да изглеждат като нас".

"Подобно на хората, ние предвиждаме, че извънземните са устроени от йерархични елементи, които се кооперират в един общ организъм. На всяко ниво на устройство на организма има механизъм, чрез който се премахват конфликтите, поддържа се съгласуваността между елементите и функционирането на организма. Можем дори да предложим някои варианти на такива механизми "

"Има потенциално стотици хиляди обитаеми планети само в нашата галактика. Не можем да кажем дали земляните сме единствените или не, но но направихме една малка крачка напред в отговорите, ако не сме сами, на какво могат приличат нашите събратя по разум" - отбеляза Сам Левин.

 

 
/33

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове