Кадиев: Корупцията в ДАИ убива с фалшиви шофьори

Кадиев: Корупцията в ДАИ убива с фалшиви шофьори - картинка 1

Прокуратурата с още разкрития за корупция в ДАИ

Независимият депутат Георги Кадиев, лидер на партия "Нормална държава", е подал сигнал за корупцията в дирекция "Автомобилна администрация", съощи самият той. Повод за изказването му бе ареста на шефа на ДАИ Цветелин Цветанов.

"Преди десетина дни написах във Facebook, че имам корупционен сигнал, който съм предал по време на парламентарен контрол на премиера. Той ме помоли да не го публикувам няколко дни, за да може да се реагира и резултатът беше вчера. Според мен това е една малка капка от всичко, което се случва в агенцията", заяви в "Здравей, България" депутатът.

Сигналите за корупция, които стигнали до Кадиев били по три линии

- натиск върху превозвачески фирми за подкупи да не бъдат проверявани, т.е. да има чадър над тях. Вторите били за искане на тарифа от т.нар. "мобилни групи", които са на пътя, да дават част от парите на ръководството. И третата схема - за купуване на шофьорски книжки.

От от своя страна прокураурата от сряда се провежда специализирана национална операция за корупционни практики в  дирекция "Автомобилна администрация" и в териториалните поделения на ДАИ в страната.

За 24 часа е задържан шефа на ДАИ Цветелин Цветанов, както и още 12 лица. Акцията продължава в София, Видин, Враца, Ямбол и Габрово.

По-късно днес се очаква да бъде съобщено какви са доказателствата за извършени престъпления, съобщи пред Нова телевизия говорителят на Главна прокуратура Румяна Арнаудова.

Разследването е за изнудване на превозвачи, издаване на лицензи за превозваческа дейност, купуване на шофьорски книжки, както и за манипулиране чрез подправяне на изпитни протоколи на кандидат-шофьори. Разпитани са много свидетели, иззети са и много документи при обиските в сряда.

/29

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове