Как да говорим с децата си за секс?

Как да говорим с децата си за секс? - картинка 1

Трудна задача, но не и непосилна

Скорошно проучване в Бристол откри, че учителите в училище изпитват срам и се притесняват да говорят с децата за секс и вместо да отговорят на даден въпрос, те биха предпочели просто да отбягват темата.

За съжаление същият проблем съществува и в много семейства. Това е така, защото някои родители изпитват неудобство, заради разговорите, които самите те са провеждали с техните родители, когато са били малки. И разбира се, защото сексът не е лесна тема за дискусии с деца, но въпреки това те трябва да знаят някои важни неща по-рано, преди да започнат половия си живот.

Смущението при много родители идва от там, че те не намират подходящите думи и изрази, с които да обяснят всичко необходимо на детето си и им е трудно да разберат кой е точният момент, в който трябва да го направят.

Често децата започват сами да се интересуват и да търсят информация и отговори от родителите си, ако и при вас се случи същото, оценете го и реагирайте на време, преди то да се обърне към външен човек, защото е много по-добре вие да се погрижите за сексуалната култура на детето си, отколкото някой друг. Ето и няколко полезни съвета как да подходите към темата:

Защо е важно да обсъждаме секса във вкъщи?

Медиите постоянно ни бомбардират с всякакви двузначни сигнали и съобщения и понякога това действа объркващо на децата. Затова задачата на родителите е много отговорна да ги предпазят от пошлостта, която ги облъчва всеки ден и в същото време да ги образоват. Не оставяйте децата ви да се информират от приятелите си и от интернет.

Какъв е точният подход?

Можете просто да подхванете темата, но е много вероятно поводът сам да се появи, или детето ви просто да ви зададе въпрос. В никакъв случай не се притеснявайте и ако изпитате срам, направете всичко възможно да го прикриете, защото този разговор е като всеки друг. Бъдете внимателни и кажете на детето си, че може да ви пита всичко, което го интересува. Водете диалог, разговаряйте с малкия човек като с равен, никога не е твърде рано за този разговор. Не го претупвайте.

В каква възраст е най-добре да говоря с детето си за секс?

Ако детето ви задава въпроси, значи то е готово да получи отговорите. Не е толкова важно на каква възраст е детето ви, а как ще говорите с него. Много родители правят грешката да отбягват темата, защото смятат, че е твърде рано и защото техните родители са го правели. Трябва да разберете, че светът с всеки изминал ден се променя, а децата имат свободен достъп до много повече информация, отколкото вие сте имали, когато сте били малки.

Не е ли по-добре да говорим, когато навлезе в пубертета?

Много зависи от детето, но в повечето случаи децата възприемат по-добре базовата информация, когато са малки. Предполага се, че към 10-11 години те би трябвало вече да знаят какво е сексът и как функционира кръговратът на живота. Как да подбера речника си? Не се вманиачавайте и не се вглеждайте толкова в детайлите.

Един прост, искрен и точен отговор би бил напълно достатъчен, не захаросвайте истината. Давайте на децата тази информация, която те поискат от вас. Няма нищо смущаващо в думите "пенис“ и "вагина“, използвайте ги спокойно.

И когато детето ви зададе въпроса "Откъде идват децата?“ зарежете историята с щъркела и му кажете, че то расте в корема на майката и когато е пораснало достатъчно (след 9 месеца) то излиза на бял свят.

Не е ли по-добре да говорим, когато навлезе в пубертета?

Много зависи от детето, но в повечето случаи децата възприемат по-добре базовата информация, когато са малки. Предполага се, че към 10-11 години те би трябвало вече да знаят какво е сексът и как функционира кръговратът на живота.

Как да подбера речника си? Не се вманиачавайте и не се вглеждайте толкова в детайлите. Един прост, искрен и точен отговор би бил напълно достатъчен, не захаросвайте истината. Давайте на децата тази информация, която те поискат от вас.

Няма нищо смущаващо в думите "пенис“ и "вагина“, използвайте ги спокойно. И когато детето ви зададе въпроса "Откъде идват децата?“ зарежете историята с щъркела и му кажете, че то расте в корема на майката и когато е пораснало достатъчно (след 9 месеца) то излиза на бял свят.

Източник: woman.bg

/34

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове