a_ok.png

Как да изберем най-подходящото куче за нашия характер?

Как да изберем най-подходящото куче за нашия характер? - картинка 1

Когато хората решат да си вземат куче, най-често избират според външния му вид или според „популярната” в момента порода

Когато хората решат да си вземат куче, най-често избират според външния му вид или според „популярната” в момента порода. Държим да отбележим, че препоръчваме да посетите първо кучешки приют и едва след това да се насочите към варианта зоомагазин. Както и да решите да постъпите, при всички случаи е важно какво ще бъде кучето, с което ще споделяте живота и дома си оттук нататък. Този материал ще ви помогне да се ориентирате в обстановката, защото кучешките породи не се различават само по външните белези, а преди всичко по спецификите в нрава. Затова професионалните треньори и специалистите съветват да насочите вниманието си най-вече към характера на кучето, а не толкова към външния му вид. Те смятат, че всички ще са доволни и щастливи само когато характерите си пасват и нуждите на кучето отговарят на начина на живот на стопанина. Всяко куче заслужава възможно най-добрата среда. Нека ви помогнем да направите правилен избор.

Снимка: Anita Ge

Куче пазач

Ако търсите куче, които да охранява и брани дома ви, помислете за ротвайлердоберман или немска овчарка. Тези породи са естествени кучета пазачи, което означава, че им е вродено да се държат подозрително към непознати и да поставят сигурността на дома на първо място.

Неподходящи породи:

  • Ретривъри: тези кучета са прекалено дружелюбни и всеки крадец ще бъде посрещнат с махане на опашка и изплезен език – радушно, така да се каже.

Семейно куче

Ето в тази категория лабрадорът или голдън ретривърът са абсолютните шампиони, защото обожават деца и са готови винаги за игра. Няма нищо на света, което да им донесе по-голямо щастие, от преследването на хвърлена топка. Ще ви изненадаме вероятно, като ви информираме, че доберманът също се разбира добре с деца. Особено ако са израснали заедно, разполагате с надежден детепазач. Ако тези породи ви се струват прекалено големи, вземете си бигъл.

Неподходящи породи:

  • Пекинези: това куче предпочита да е единственото дете в семейството, тоест иска цялото внимание на „родителите” за себе си.

Атлетично куче

Ако сте спортна натура, всяка сутрин тичате за здраве и ви се иска да си имате компания, помислете да си вземете пойнтер или сетер – тези кучета просто са създадени, за да тичат. Ако пък предпочитате по-малки, какво ще кажете за джак ръсел териер?

Неподходящи породи:

  • Английски булдог или мопс – не обичат особено физическата активност.
  • Която и да е голяма порода, защото е по-тежка, а прекаленото физическо натоварване може да доведе до проблеми с краката.

Джобен формат домашно куче

Ако си търсите приятел за гушкане, който винаги с радост ще се свие на дивана в краката ви, докато четете хубава книга или гледате любимото си предаване, то френският булдог или малтийската булонка са точно за вас.

Неподходящи породи:

  • Работни кучета (в тази категория попадат както овчарските кучета, така и служебните, стражевите, придружителите на слепи хора и др.) – те имат нужда от активност.

Очаквайте продължение....

Автор: Цветелина Велчева по материали от Brightside

източник: Обекти.бг

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове