Как да измерим температурата на бебето?

Как да измерим температурата на бебето? - картинка 1

Полезни съвети за родители

1/Има три основни начина за измерване на температурата на бебето: в ухото, под мишницата и ректално. Използването на орален темометър не се препоръчва, докато детето не стане на 4 – 5 години. Ректалната температура е най-точната, но нека разгледаме трите метода.

Ушен термометър и  челен термометър

Термометърът за ухо е бърз метод за измерване на температурата на бебето, но също така изисква най-много практика. Ако не поставите сензора в ухото на бебето правилно, то няма и да получите точна информация (ще ви трябват поне няколко опита). Ушният термометър не може да бъде използван за бебета под 3 месеца, защото техните ушни канали са твърде малки. След като сте в състояние постоянно да получавате точни показания, термометърът може да бъде много надежден.

Челните сканиращи термометри са цифрови и доста лесни за използване за бебета, но може да са по-малко точни от ушните термометри. Челният термометър е сравним с оралния термометър, може да се използва и за голямо дете, но е много по-удобен за малки бебета.

Термометър за под мишницата

Това е прост метод, който може да използвате по време на кърмене или по всяко време, когато вашето бебе е спокойно и лежи все още. Съблечете го и поставете върха на дигиталния термометър под мишницата му. Задръжте го с ръката си докато получите резултат. Въпреки че това е най-лесният начин за имерване на температурата, той не е най-ефективният. Външната температура може да е до 1-2 градуса по ниска от вътрешната.

Ректален термометър

Най-точният метод за отчитане на температурата. Почистете термометъра първо с вода и сапун и намажете върха на термометъра с малко бебешко олио, крем против подсичне или вазелин. Поставете бебето по гръб или корем в скута си. Поставете термометъра в ануса докато върха се скрие (не повече от около 2 см.) и го задръжте там, докато не отчете резултат. Внимателно го извадете. Този метод понякога стимулира движението на червата, така, че не се изненадвайте, ако има изпражнения.

Допълнителни съвети

Ако използвате двата метода – ануса и подмишниците, то използвайте различни термометри и ги обозначете ясно така, че да не ги бъркате.

Не забравяйте да охладите бебето преди за измерите температурата му. Няма да получите точни резултати, ако измерите температурата му след топла вана или сън.

Източник: Мама татко и аз

/29

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове