Как да направим детето си гений

Как да направим детето си гений - картинка 1

Менталната аритметика – новият хит сред родителите

Всеизвестно е, че успехът на едно дете в бъдеще зависи от интелектуалното развитие и качеството на възпитанието през първите години от живота му. За щастие, тази задача напоследък става все по-достъпна, благодарение на появата на менталната аритметика. Така развитието на независим, успешен човек с гениални възможности към всички науки и дейности, стана много по-лесно.

Ментална аритметика

 Ако пък за първи път се сблъсквате с понятието „ментална аритметика”, ето и малко пояснение. Тя помага да се тренират нервните връзки на мозъка на вашето дете и да се развива скоростта и качеството на мисленето му. И това изисква съвсем малко занимание: един пълноценен урок седмично, плюс по 15 минути на ден домашна работа.

Същността на менталната аритметика e бързoто  смятане наум. Този начин на смятане е много ефективен и полезен за хармоничното развитие на интелекта. И това се отнася не само за мозъка на децата, но и на възрастните.

В началния етап на обучение детето се учи да смята с помощта на топчетата, разположени на китайското сметало Абакус. С времето скоростта на смятане става много по-бърза. По-късно детето ще може да умножава, дели, събира и изважда петцифрени числа устно, без помощта на сметалото. Цялото обучение пък минава под формата на игра.

Включване и на двете полукълба

Менталната аритметика развива хармонично двете полукълба на мозъка. Лявото полукълбо - отговаря за логиката и високия коефициент на интелигентност, способността за съсредоточаване върху задачата, паметта и умениeто за наблюдение. Дясното полукълбо - дава висок творчески потенциал, интуиция, въображение, самоувереност, независимост. Само активното  използване на двете полукълба помага да се увеличи интелектуалният и творчески потенциал.

Съвременната образователна система е насочена към развитието на лявото полукълбо, затова  при повечето съвременни хора то работи по-добре. Хората са добри изпълнители и отговорни работници. Само няколко късметлии използват едновременно двете полукълба: те стават инициативни, творчески, вдъхновяващи и в същото време събрани и внимателни.  Именно това е пътят към успеха, към съществения и радостен живот.

На какво учи менталната аритметика

Разбира се родителите водят децата си, не за да се научат да броят по-бързо от калкулатора. Методиката помага за решаването на много задачи:

- моментното броене на многоцифрени числа наум;

- бързото изучаване на чужди езици;

- усърдие и самодисциплина;

- способността за концентрация, упражняване на фотографската памет;

- спестяване на време и енергия при учене и подготовка на домашната работа;

- увеличаване на успеваемостта по всички предмети;

- възможност за приемане в добро училище и в желания университет;

- вяра в собствените сили;

- творческо мислене;

- умението за едновременно решаване на няколко задачи.

За улеснение на родителите пък, има училища, като SmartyKids, които предлагат безплатни уроци, за да се прецени до каква степен детето е готово да усвои знания по този метод. Те предлагат обучение както в София, така и във Варна.  

 
За повече подробности, посетете "SmartyKids".
/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Отдавна трябваша да я подаде!

58.82%

Да, незабавно!

23.53%

Късно е, да си изкара мандата.

5.88%

Не, в никакъв случай!

5.88%

Кой е Борисов и защо му искат оставката?!

5.88%

Блогове