Как да обличаме мъниците през пролетта

Как да обличаме мъниците през пролетта - картинка 1

В това променливо време не бива да обличаме бебчетата нито прекалено много нито прекалено малко

Зимата си отива и всеки родител отдъхва с облекчение: край на вирусите и настинките, край на дебелите дрехи и на отсъствието от работа за гледане на болни деца. Малко по-леко с оптимизма,

пролетта е сезон, пълен с изненади и болести. Особено ако имате малки деца.

Променливото време не е за подценяване. Сега грее слънце, след това идва леден вятър, чудим се как да облечем хлапето, когато температурите се менят ежечасно. И за по-сигурно си го обличаме по стар български обичай по-топличко, да не настине. Нищо, че температурата навън е 15 градуса, нищо, че е слънчево, нашите деца са навлечени като за сибирски студ.

Някои супермами даже покриват количката с дъждобран, да не би някоя по-студена молекула въздух да довлече настинка на детето. Резултатите са ясни - изпотяване, изнежване и при най-малкия полъх на вятъра малкото е болно.

За обличането на децата важи златното правило – поставете се на тяхно място. Представете си, че са ви сложили един топъл от урината памперс, вълнен чорапогащник, ватиран панталон, блуза, жилетка и яке плюс шапка. Направо ще заврите, но интересно защо смятаме, че на детето ще му е добре.

Затова обличайте детето с няколко дрешки, но тънки. Както се казва, като зелка. Така според времето се сваля или прибавя някоя дреха. По-добре на мъничето да му е леко студено (то се движи и затопля), отколкото прегряло. Ролята на настинката е силно преувеличена. Ако няма вируси, няма настинка.

Истинска настинка може да се получи, ако детето излезе босо в студа например. А вирусите съвсем не изчезват през пролетта. Дълго чаканото приятно време ни примамва да се забавляваме и се събираме с повече хора, инфекциите се разнасят и затова болестите не намаляват при затопляне на времето. 

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове