Как да отгледаме добри деца

Как да отгледаме добри деца - картинка 1

6 съвета на психолози от Харвард

На повечето родители им е омръзнало да слушат как модерните технологии оказват негативни ефекти върху техните деца. Сайтовете са пренаситени с информация за най-новите методи и стратегии за възпитанието на подрастващите в дигиталната епоха.

Простичките идеи обаче, устояли на изпитанията на времето, продължават да играят ключова роля в отглеждането на уверени, добри и отзивчиви деца. Именно затова споделяме с вас следните шест съвета, предоставени от психолози от Харвард.

Прекарвайте време със своето дете

Това е в основата на всичко. Трябва редовно да прекарвате време с децата си, да проявявате интерес към техните хобита и проблеми. И най-важното – да слушате какво ви говорят. По този начин хем ще научите повече за уникалния характер на вашия син или дъщеря, но и ще им демонстрирате нагледно как да проявяват загриженост и внимание към другите.

Винаги казвайте на детето си какво означава то за вас

Според проведените от психолозите проучвания много деца не знаят, че за своите родители те са най-важният човек на света. Наистина имат нуждата да чуят тези думи от вас. Не забравяйте да им ги казвате колкото се може по-често. По този начин ще се чувстват в безопасност, обичани и ценени.

Показвайте му как да разрешава проблемите, а не да бяга от тях

Ако детето ви реши внезапно да се откаже от тренировките по футбол например, помолете го да ви обясни защо постъпва по този начин. Припомнете му, че има отговорност към своите съотборници. Ако въпреки всичко продължава да иска да се откаже, помогнете му да открие нещо ново, което да разпали отново неговите страсти.

Научете го да ви помага с нещо всеки ден. Покажете му, че сте благодарни за усилията му

Хората, които са свикнали да изразяват своята благодарност, са по-склонни да изпитват състрадание към другите. Освен това са по-щедри и обичат да помагат. Затова си струва усилието да научите детето си на поредица от умения, с които да ви помага вкъщи, а след това – вие да му благодарите. Психолозите съветват да възнаграждавате децата си в случаите, в които проявяват искрена доброта, както и заради усилията, които са положили, за да ви помогнат.

Помагайте на детето ви да се справя с негативните емоции

Умението да ни е грижа за другите се потиска от негативни емоции като гняв, омраза, срам и завист, казват психолозите. Като помогнете на детето си да се справи с тях, то ще може да разреши вътрешните си конфликти. Самоанализата от този тип ще му позволи да се превърне в състрадателна и загрижена личност. Освен това ще спомогне за психологическата му стабилност.

Покажете му, че светът е много по-голям, по-сложен и по-интересен, отколкото въобще предполага

Психологическите проучвания показват, че почти всички деца се интересуват единствено от малкия свят на техните роднини и приятели. Важно е да се научат да проявяват интерес към хора и събития, намиращи се извън този ограничен кръг. За тази цел детето трябва да е и добър слушател, да изпитва емпатия и да може да поглежда света през очите на другите.

В заключение – отглеждането на учтиво, загрижено и състрадателно дете е наистина трудна задача. Но не и невъзможна. Достатъчно е просто да го искате, за да го постигнете. 

Източник:  Обекти.бгBrightSide

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове