Как да откажем детето от смукането на пръстчето?

Как да откажем детето от смукането на пръстчето? - картинка 1

Лош навик или необходимост?

Едва ли има родител, който да не се е сблъсквал с този проблем и да е търсил решение. Първоначалната реакция е, че това е нещо вредно и е естествен стремежа да бъде отучено детето от този „лош навик“.

Смученето е рефлекс при бебетата, който гарантира храненето им. Процесът на смучене на пръстчетата може да започне още вътреутробно. Това се наблюдава след петнайстата седмица на вътреутробното развитие. След раждането на детето смученето на пръстите започва обикновено след първия месец.

Този акт има няколко цели: дава сигурност на кърмачето, успокоява го, прави го щастливо, приспива го, служи за опознаване на околния свят. След четвъртия месец детето открива собствените си пръсти, започва да ги опознава и намира вкуса им за чудесен.

Този навик може да се задържи дълго време – до 1 -2-годишна възраст, а понякога и до 5 - 6-годишна възраст. Има редки случаи, когато навикът за смучене на пръста се запазва и при възрастните. Резултатът от продължителното смучене на пръсти е деформация на челюстите и зъбите, която изисква продължително ортодонтско лечение.

За да се избегнат неприятните усложнения, хубаво е да се вземат мерки още докато детето е в кърмаческа възраст. При забелязване на този навик още около първия месец след раждането, рефлекторният акт за смучене е по-правилно да се замести с биберон залъгалка. Макар че и към него се получава пристрастяване и навик, който трудно се отстранява, все пак с порастването на детето биберонът може да се изхвърли, докато пръстите на собствената ръка остават.

Навикът за използване на биберон залъгалка трябва да се регулира и контролира и постепенно да се откаже. Периодът към пети – шести месец е подходящо време за отказване от този вреден навик, тъй като по това време в живота на детето навлизат нови предмети, усещания и забавления. Започва удоволствието от музиката, от шарените играчки и залъгалки, децата се заиграват с много и различни вещи. Това трябва да се използва и във всеки момент, когато навикът се проявява, да се предлага играчка или друго забавление, изместващо детското съзнание от навика на смучене.

Така че, ако вашето дете си смуче палеца, погрижете се животът му да бъде по-приятен. Напомняйте му, че някой ден то ще бъде достатъчно голямо, за да престане с този навик. Това добронамерено отношение ще го накара само да поиска да се избави от това веднага щом като може. Не му натяквайте!

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове