Как да планираме безопасна ваканция

Как да планираме безопасна ваканция - картинка 1

След като терористите удариха държави, смятани за безопасни, проблемът за сигурността става все по-актуален.

По време на своите ваканции, повечето туристи се интересуват повече от цените, гледката от прозореца на статията или шумът около хотела, който може да смути техният сън.

След като терористите нанесоха удари срещу държави, които до момента се смятаха за безопасни, проблемът за сигурността започва да се нарежда на първо място сред приоритетите на туристите.

Роб Уолкър, началникът към отдела „информация и анализи“ към базираната в Лондон частна агенция „International SOS and Control Risks“, дава някои ценни съвети, които трябва да имаме предвид по време на нашата почивка.

На първо място, Уолкър съветва, когато избирате стая в хотела,  тя да бъде над първия етаж и под шестия етаж.

Стаята трябва да е достатъчно висока за да откаже крадците и достатъчно ниска за да  можете да изскочите през балкона или прозореца.

Препоръчително е също да изберете страната на хотела, която е най-отдалечена от публичните места, като например ресторантите, защото именно такива места стават обекти на нападения. Хубаво е също така да изберете стая, която не е леснодостъпна от улицата, така че да не бъде лесна мишена за престъпниците.

В най-добрия случай стаята ви трябва да се намира в близост до аварийния изход.

Роб Уолкър съветва туристите, да си направят план за спешен случай, и да вземат предвид мерките за безопасност на хотела, когато запазват стаи. Туристите трябва да разберат дали хотелът се намира в квартал и по възможност да избягват квартали с високи нива на престъпност, както и ако могат да проучат в историята на хотела за предишни проблеми със сигурността.

Когато се настаняват, гостите трябва да проверят дали стаите имат подходящите инсталации за сигурност, включително шпионка на вратата и процедура за евакуация, както и да се осведомят, къде се намира аварийния изход и пожарогасителя.

Уолкър препоръчва също и запасяването с подпора за врата, която може да бъде пъхната под вратата и да предотврати влизането на непознати хора. Гостите трябва да прегледат стаята, в която се настаняват за да проверят дали в нея няма неканен гост. Експертът по сигурността споменава, че една от известните авиолинии съветва своя персонал да запазят вратата отворена, подпирайки я с багажа си, докато в същото време проверят под леглото, в килера и в банята за други хора.

Друго , което е важно, специално за зони с повишена опасност за сигурността е

да намерите хотел, който е далеч от основни пътни артерии, има контрол на достъпа, система за наблюдение, чипове за асансьорите, метални детектори и жива охрана.

Важно за хотела са и  неговите комуникационни възможности, като по-малките хотели обикновено са доста ограничени в тази сфера.

Най-важният предмет, с който трябва да разполагате по всяко време според експерта по сигурността е напълно зареден мобилен телефон с достъп до местната мобилна мрежа.

По този начин хората ще могат да се обадят по всяко време и да поискат помощ, ако се нуждаят от такава, или ще могат да уведомят институциите своевременно ако нещо нередно се случи. По време на обиколките из туристическите дестинации е хубаво да носите малка чанта със себе си, в която да носите своя паспорт, пътнически документи, вода, мобилен телефон и зарядно.

Накрая Роб Уолкър подчертава, че избора на мерки за сигурност зависи изключително от мястото, което посещаваме и неговата степен на опасност.

Тези съвети не могат да гарантират оцеляване, но могат да подобрят шансовете ви да избягате от мястото на инцидента без сериозни наранявания.  

/35

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове