Как да прогоним злите сили

Как да прогоним злите сили - картинка 1
Снимка: dariknews.bg

В българските традиции това правят кукерите, но има и „домашни“ начини

9/ Повод да се сетим за борбата със злите сили ни даде кметът на Стралджа Атанас Киров, който вчера посрещна кукери в общината, за да му тръгне годината на късмет. Маскираните мъже раздрънкаха хлопките, за да изгонят злите духове от кметството, а в събота и неделя ще обикалят из града, за да може всеки дом да бъде благословен за здраве.

Както знаем, кукерите се появяват по различно време в различните краища на страната. В Банско идват на Нова година, в Пернишко - към края на януари, а на други места в България кукерите традиционно се свързват със Сирни Заговезни.

По принцип обичаят символизира края на зимата и връщането на новия живот с настъпването на топлите зли. А кукерите гонят злите сили от 6000 години по българските земи. Известни са с различни имена - мечкари, старци, кукове, бабугери, песяци. Обличат се със смесица от женски и мъжки дрехи и носят страховити маски. В Източна България основно са облечени в булчински и младоженски костюми, а в останалите части на страната обличат дрехи от кози, овчи или сърнешки кожи. Окачват по себе си хлопки и звънци, носят тояги, за да прогонят злите сили и така посрещат пролетта, символизираща благоденствието.

Кукерските игри са разпространени не само в България, но и в Румъния, Сърбия, Гърция, Македония, Молдова, Словения, Хърватска. В Италия също се провеждат подобни карнавали.  Във всички тези краища по света маскираните хора носят късмет, плодородие и благоденствие. Вярва се, че колкото повече „удари” получиш от маскираните кукери, толкова по-надалеч ще стои злото от теб. Затова хората масово се събират и ги посрещат с почести и лакомства.

Ученици от езиковата гимназия в Хасково пък се преобразиха в  приказни и фантастични герои от книги и филми, вещици, феи и пирати. Фашингът е традиционен карнавал за прогонване на злите зимни духове в немскоезичния свят, който хасковската езикова гимназия отбелязва от 45 години.

У дома най-често злите сили се гонят с тамян, чесън и лук. Чесънът е известен със силата си прогонва вещици, вампири, демони и лоши очи. Някога девойките вплитали стръкчета чесън във венците си, за да се предпазят от злите сили. В по-нови времена се смята за достатъчно, ако усетите зловредни влияния, да носите скилидка чесън в джоба си.

Може да проверите дали в дома ви не са се настанили нечисти сили, като се разходите със запалена свещ. Ако пламъкът започне да пращи и пуши, значи в дома има негативна енергия. Приема се, че свещите, тамянът и иконите са най-проверените средства за прогонване на тъмните сили. Някои хора обикалят помещенията на дома със запалена свещ, а други с тамян – вярва се, че това прогонва злото.

 

Също така не пазете сухи цветя и морски раковини, изхвърляйте старите вещи и не канете вкъщи враждебни хора.

Когато къщата ви е превърната в склад за стари дрехи и обувки, които никога няма да носите, но и не изхвърляте, привличате негативна енергия. Същото се отнася за счупените чаши и чинии, тенджерите със счупени дръжки. Както и всички непотребни или счупени предмети, които събират прах по килерите.

За сметка на това пък отглеждането на повече растения и домашни животни уравновесяват отрицателната енергия.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове