Как да си проготвим перфектното кафе?

Как да си проготвим перфектното кафе? - картинка 1

Вярвате или не, има съвсем точно изчислена пропорция между водата и количеството кафе!

Може би сте от онези индивиди, които изобщо не функционират преди първата чаша кафе за деня? 

Или сте от другия тип - който бързат към офиса, само защото знаят, че на бюрото ги чака ароматно кафе?
Или пък пиете кафе само следобед, с приятели? Всъщност, няма никакво значение - вие сте почитатели на кафето и е добре да знаете в какви пропорции да смесите съставките, за да получите перфектна напитка. 
Вярвате или не, Американската национална кафе асоциация (АНКА) постоянно провежда изследвания, с които прави живота на кафепиещите по-лесен и приятен!

В конкретния случай хората са се ангажирали да изчислят какво е идеалното количество кафе, вода и други съставки, които са полезни за вас. Т.е. важно е ароматната чашка да ви ободри, а не да вдигате кръвно. Важно е също така да знаете колко точно кафе ще ви поддържа млади и дееспособни и колко е нужно за да прескочите границата и да започнете да си вредите, поглъщайки твърде много кофеин и свободни радикали.

 

Та, според АНКА идеалното съотношение е една или две супени лъжици прясно смляно кафе на 170 милилитра вода (около половин чаена чаша). Имате свобода да избирате една или две лъжици, в зависимост от това, колко силно искате да е вашето кафе. Но не повече от две за посоченото количество вода!

А ето и съветите за приготвяне на перфектно кафе от сайта на ELLE Bulgaria:

Доброто кафе се приготвя трудно у дома, но не и когато знаете как точно. Кафеварка, еспресо машина или френска преса – каквото и да използвате, трябва да отчитате нюансите, които влияят на вкуса, цвета и гъстотата.

#1. Смилане

В зависимост от начина на приготвяне, кафето се смила по различен начин. За еспресо машина то трябва да е по-ситно, тъй като цикълът на варене е много кратък – около 18-23 секунди. За френска преса трябва да изберете малко по-едро смляно кафе, защото кафето е в контакт с врялата вода за около 4 минути, преди да бъде прецедено.

#2. Вода

Опитайте се да приготвяте кафето с филтрирана или изворна вода – качеството на напитката пряко се отразява на нейния вкус.

#3. Пропорции

Спазвайте правилното съотношение на вода и кафе. Например за френска преса е необходимо 10 г кафе на всеки 180 мл вода. Обикновено към всяка преса или машина има мерителна лъжичка, която подсказва какви са мерките за перфектното кафе.

#4. Температура на водата

Вода, загрята до температура малко по-ниска от точката на кипене (от 90 до 96 градуса) е идеална за екстракция на кафето, за да развие то пълния си спектър от аромати.

#5. Свежестта на кафето

Прекрасно кафе се получава само от пресни зърна кафе. Съхранявайте ги в непрозрачна кутия. Един път отворен пакет кафе е добре да се използва в рамките на седмица. Това осигурява наситения вкус на кафето.

#6. Правилен съд

Най-разпространеният начин за приготвяне на кафето е в джезве, но недостатъкът му е, че водата се довежда до точката на кипене. Далеч по-лесно е да се постави сварената вода във френска преса – именно тогава се получава максимално точния до истинския вкус на кафето.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове