Как да снимаме бебчето?

Как да снимаме бебчето? - картинка 1

Съвети как да уловите най-прекрасните моменти

Всяка майка обича да снима бебенцето си. Въпреки това, нали знаете, че фотографията е изкуство и не от всеки става добър фотограф. За да правите отлични фотосесии на бебето, е необходимо да следвате няколко съвета. Ето, ги и тях:

  1. Ъгълът на снимката

Знаете, че бебенцето почти винаги е в легнало състояние. То не може да се изправи и да позира пред обектива. Именно затова, снимайте, надвесени над него, като прецените от кой точно ъгъл ще го хванете.

Когато почне вече да сяда, тогава експериментирайте и го нащракайте от всички страни.

  1. Опростете фона

Основно правило две, което също прави чудеса. Това, по-между другото, е основно правило в много области на фотографията.

Целта на опростения фон, в случая, е да акцентираме върху най-милото ни същество.

Колкото по-малко разсейващи елементи има /табела, кола, телевизор, играчки, други хора …/, толкова по-дълго ще се задържа погледа ни върху най-важното.

За домашни снимки един чаршаф /китеник в по-долната снимка/ прави просто чудеса.

  1. Непрекъснат режим на снимане

Много елементарно, но важно и лесно за овладяване правило.

Сигурно някои от вас не знаят, но всеки нов фотоапарат има тази важна при снимане на деца функция. Това е функция на апарата, която ви позволява да снимате няколко пъти непосредствено един след друг само с едно натискане на бутона.

 Възползвайте се от това удобство. От 20 кадъра ще има все един, който се е получил

  1. Близък план.

Това е един друг начин за правене на истински снимки от света на бебето. Приближете се, колкото можете повече.

Ако имате макро режим /обикновено е нарисувано цветенце/, използвайте го за да изолирате в една снимка всички онези мини крачета, ръчички, носле, ушички, устенца, които толкова обичаме да целуваме ненаситно.

  1. Правете снимките, когато има достатъчно естествена светлина

Разсеяната светлина идваща от прозореца е най-подходяща за правенето на портретни снимки, снимайте по възможност без светкавица, тя прави снимката “плоска”. Многократното използване на светкавица може да ядоса всяко дете (или възрастен).  Избягвайте източника на светлина да бъде зад детето, защото резултата ще бъде само един силует, в такъв случай използвайте запълваща светкавица. За външни снимки, малко по-облачното време е по-добре от слънчевите обедни часове, (които създават неприятни сенки).

  1. Серия от снимки

Необходимо е, да направите доста фотографии. Само с една снимка няма да се разминете. Ако имате късмет, ще получите доста интересни снимки. Любувайте им се и запомнете, че поне една от тях ще бъде изключително сполучлива.

  1. Подобряване на фотографиите

Вашето бебче е красиво, без съмнение. Но, ако се възползвате от програмите на компютъра си (Picasa, например) ще стане още по-ефектно. Почти винаги цвета и контрастът биха придали на снимката уникалност.

  1. Ефекти

Ако не са в повече, използвайте ги смело. Например черно-бяло или сепия – играйте си с ефектите, които програмата предлага. Естествено, и днешните фотоапарати имат редица такива функции, но на компютъра ще Ви бъде по-лесно.

/34

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове