Как да станеш любимката на шефа?

Как да станеш любимката на шефа? - картинка 1

Асистентската работа е първото стъпало в кариерата ти

От това зависи и как ще се развиеш професионално. Без значение дали си на стаж във фармацевтична компания, секретарка на шеф на верига магазини, помагаш на фризьор или си в голяма корпорация. Ето как да изгрееш.

Блесни с асистентската работа

Винаги мисли един ход напред

Запитай се какво ще се случва в живота на моя мениджър и как мога да се подготвя за това? „Харесва ми, когато персоналът улеснява живота ми”, казва Ема Бенгстън, главен готвач в Aquavit в Ню Йорк. „Аз съм неимоверно щастлива, когато хладилникът е зареден с липсващите продукти, без да казвам нищо”. Когато е била асистент, Ейми Пек, сега мениджър в SoulCycle, превръща в навик създаването на седмична програма на шефа си за седмица напред. „Питах се какви ресурси и факти ще и трябват, като време, локации, дрехи, присъстващи, както и какви проучвания трябва да направя, за да и помогна да влиза в срещите като герой”. След това Пек обобщава информацията от онлайн календара на шефа си и се заема с изготвянето на подготвителни материали, подредени и обозначени в папки, които да могат да се четат и в движение.

 

Как да станеш любимката на шефа

 

Завърши деня на високи обороти

Прецени какво можеш да свършиш в края на деня или смяната си, за да мине по-гладко предаването и. Дори и да не те сменя никой, подготвяйки си всичко важно за другия ден, и отхвърляйки няколко неща, ще ти помогне много, не само на теб. Ако оставиш работа за следващия ден, тя само ще се прибави към останалата, а няма да изчезне. И провери накрая дали всичко, което си планирала, е завършено.

Дръж се на положение

Бъди дискретна с вътрешната информация, включително и в социалните медии. „Ако шефът ти загуби доверие в теб, това може да доведе до застой в кариерата ти”, казва Анита Бузис, автор на 45 Things You Do That Drive Your Boss Crazy. „Една асистентка, която познавах, носеше със себе си папка, където и да ходеше, дори и в стаята за почивка. Ако някой се опитваше да клюкарства, тя поглеждаше към папката и казваше: „Съжалявам, но имам да довърша нещо. Трябва да тръгвам!” Да обсъждаш колеги, които дори не знаеш точно какво работят, няма да те придвижи нагоре в йерархията. Спазвай добрата бизнес етика.

Поизцапай се

Незаменимият асистент никога не е твърде важен, за да настрои машината за принтиране, да донесе няколко кафета, или да свърши какво трябва, покрай основните си задачи. Показвайки на другите, че работиш здраво, ще ги провокираш да ти дават по-стратегическа работа, казва Александра Левит, автор на They Don’t Teach Corporate in College. „Колкото си по-добра, толкова по-бързо ще бъдеш повишена”, обяснява тя. (Но само внимавай да не се превърнеш в добрия елф, помагайки само защото си жена. Не взимай за вкъщи работа, която колегите ти мъже отказват да вършат).

 

Как да станеш любимката на шефа

 

Бъди буфер

Правейки деня на твоя супервайзър лек, означава да приоритизираш задачите и хората, които ще се срещат с него – кои разговори да приеме, кога може да бъде прекъснат, и на кого учтиво да откажеш. „Ти си пазач на портата и филтър”, казва Рейчъл Терас, старши вицепрезидент в Beanstalk. „Поискай ВИП списък с имена на хора, за които винаги има време”. Запознай се и с личните навици на шефа. Ако си наясно кога децата му имат важно училищно представление, и зачертаеш часовете в календара, ще впечатлиш.

Научи се да си стъпваш на краката

Всеки има лоши дни, включително и мениджъра ти. Тя може да има мигрена, да си мисли за скандала със съпруга си или да не е направила нещо както трябва, което ще разяри нейния супервайзър…и тогава заставаш пред очите и. „Асистентите често отнасят раздразненията на шефовете си, заради което и не трябва да го приемат лично”, казва Левит. Мисли за това като упражнение, когато критиката ще е насочена към теб. Хората, които се адаптират към промените, се развиват по-бързо професионално и стават незаменими, казват експертите.

Създавай контакти навсякъде

Искай неща така, че хората да искат да ти съдействат и помагат, казва Джоана Марковичи, маретинг директор в Торонто. „Един асистент ме помоли за места на спортно събитие, но не за клиенти, а за деца – и ги поиска толкова мило, че аз имах желание да съдействам”. „Показвай интерес към живота на другите. Питай ги как е минал старта на проекта, ваканцията в чужбина”, казва Марковичи. „След това направи мила отметка, която да показва, че сте един отбор”. „Знам, колеги, колко упорито работехте. Трябва добре да си починете…” Вместо да гледаш на други асистенти като на препятствия по пътя, гледай на тях като на контакти – хора, които може да ти помогнат, когато си търсиш следваща работа.

Помогни на шефа ти да изглежда загрижен
Мениджърката ти вероятно е загрижена да върви всичко гладко, но разполага с минимално време, за да успее с всичко. Можеш да и помогнеш да бъде полезна, както тя иска. Предложи и да отговориш на някои нетърпящи отлагане мейли или да изпратиш цветя от нейно име на болен колега. „Страхотният асистент действа като посланик на шефа си и го представя в най-добра светлина пред света”, казва Каролин Уеб, автор на How to Have a Good Day. Тези малки жестове ще рефлектират добре върху работодателя ти и теб.

 

Как да станеш любимката на шефа

 

Знаци, че ще се издигнеш

Някои шефове качват асистентите си на бързия асансьор до върха. Други ги държат залепени за пода. Виж симптомите, че босът ти те заслужава.

Намира време за теб

Обяд днес, разходка и кафе утре, шефът ти намира време за срещи само с теб. И не само на рождения ти ден.

Осигурява ти обучението, което ти е нужно

Ако имаш желание да усвоиш ново умение, представи на компанията колко ще струва това в пари и време, предлага Левит. Може да е онлайн курс или обучение от колега.

Позволява ти да изпъкнеш

Истинският шеф подчертава твоите нови идеи пред другите. Ако не ти даде думата, попитай дали може да представиш идеята си на следващата среща. А ако не е случаен пропуск? „Винаги ще има хора, които ще се възползват от твоите идеи”, казва Брузис. „Работи в екип, демонстрирай уменията си и се фокусирай върху работата си, за да забележат другите какво умееш. Ще спечелиш точки, без значение кой ти е шеф”.

Дава ти път

Включването ти в разговори и срещи е начинът, по който се учиш. „Работа на асистентката е да занесе кафе, но е работа на шефа да я обучи на сериозните неща”, казва Дориан Хауард, продуцент и предприемач от Лос Анжелис. „Един страхотен шеф ще обясни защо нещата се случват и ще те остави да слушаш, за да ти помогне да се издигнеш”.

Уважава свободното ти време
Пази се от шефове, които определят измислени или невъзможни крайни срокове, които генерират паника и напрежение. Освен ако няма нещо извънредно, шефът не трябва да изисква от асистента си да работи в извънработно време.

Време ли е да си събереш нещата?

Идва време в живота на всяка асистентка, когато трябва да реши какви ще са следващите и стъпки. Тези въпроси ще ти помогнат да се ориентираш.

 

Как да станеш любимката на шефа

 

1. „Скучно ли ми е?”

Ако е така, най-вероятно всички го виждат. Прави си непрекъснати проверки колко си удовлетворена, за да видиш цялата картина. Всеки ден се питай: (1) Кое мина добре? (2) Какво не стана? (3) Какво искам да правя после? Само ти знаеш кога е време за промяна, но тези въпроси ще ти помогнат да определиш нивото си на задоволство, както и целите си.

2. „Бясна ли съм?”

Може би твърде дълго си асистентка, ако побесняваш на всяка задача в списъка ти, казва Брузис.(Мрънкаш си под носа: „Направи си сам резервацията за вечеря”) Ако разпознаваш симптомите на професионалното прегаряне – изтощение, липса на внимание към детайлите – не смятай, че си за отписване. Понякога човек има нужда само да смени средата. Помоли за преместване в друг отдел, където ще започнеш отначало.

3. „Изтича ли ми времето?”
Хората на твоята позиция изкачват ли се в компанията или се преместват на нова работа – и колко време отнема това? Ако има как, говори с човека, който е бил на твоето място и сега е повишен, или говори с HR, за да разбереш. Не забравяй да говориш с шефа си за дългосрочните планове за твоето развитие. Разбери какво се очаква от теб за няколко шестмесечни интервали напред, така че винаги да си подготвена за следващото ниво. Ако разбереш, че асистентите на твоето място се задържат една или две години, започни да мислиш за следващата стъпка след девет месеца.

4. „Надраснала ли съм си работата?”

Има голяма разлика между това да организираш срещи и да ги ръководиш – особено ако си имала цел да се научиш и да правиш второто. Ако си експерт в задълженията си и има позиция, която е над твоята, значи си готова да продължиш. Започни да си записваш постиженията, подготвяйки се за разговор с шефа за твоето повишение.

 

Как да станеш любимката на шефа

 

Отмъщението на асистентките:

Бившият Cosmo редактор Камил Пери дебютира с романа Асистентите, за току що завършила университет и затънала в огромен заем асистентка, която подхожда към банковата сметка на шефа си, медиен магнат, по начин, който може да се нарече, ами...креативен.

Защо сме обсебени да четем истории за асистентки?

„Съчувстваме на тяхното безсилие, което е в близост до голяма власт.И тази връзка ни е много близка. Когато и да видя знаменитост, аз винаги се чудя, какво ли знае асистентката и за нея?”

Как стана асистент на Дейвид Грейнджър, легендарният бивш главен редактор на Esquire?

„Работех като библиотекарка и имах нужда от промяна. Наложи ми се да понеса солидно намаление на заплатата, за да стана асистент в списание на 29 годишна възраст. Никой не мислеше, че това е добра идея. Ама абсолютно никой”.

В книгата ти нископлатени асистенти работят за хора, които изкарват луди пари? И с теб ли беше така?

„Очевидно е напрегнато. Но задвижва нещо, което трудно се обяснява. Виждаш пред себе си човек, който прави нещо правилно. И си задаваш въпрос. Какво да направя аз, за да съм на негово място? Трябва да се учим от тайните на успелите.

Разкажи ни кошмарна история.

„Шефът ми заминаваше командировка за Лос Анжелис и аз запазих хотел с един ден по-малко, което разбрах, когато той вече летеше! Обадих се в хотела, разплаках се, но нищо не стана, всичко беше резервирано. Започнах да мисля кого познавам и може да ме спаси от ситуацията? Обадих се на маркетинг директора ни, защото знаех, че тя работи с този хотел. И понеже бяхме приятелки, усетих, че ще ме спаси. Ето защо е хубаво да се виждате на чашка с колеги. Тя ми направи услуга…и той така и не разбра”.

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове