Как да съобщим на децата си, че започваме нова връзка?

Как да съобщим на децата си, че започваме нова връзка? - картинка 1

Трудно е, но си има трикове, с които детето ще го приеме по-лесно

Всички разведени родители знаят, че децата им са най-важният приоритет, с когото трябва да се съобразяват. Особено деликатен е моментът, в който сте започнали нова връзка и се налага да прецените дали и как да споделите това на децата си.

Не забравяйте, че откровените разговори и постоянната комуникация са най-важният фактор в отношенията ви, макар и понякога те да не протичат съвсем гладко.

Споделяйте с децата си и не ги дистанцирайте от личния си живот. По каквито и причини да е имало неразбирателство между вас и бившия ви съпруг, в никакъв случай не забранявайте на децата си да контактуват с него.

Трябва да знаете, че мъжкото му достойно е накърнено и той не би искал да се чувства като предател, спрямо децата си. На никой баща не му е лесно да убеди децата си, че ще бъдат щастливи, след като родителите им не живеят заедно.

Друг сериозен проблем, който не бива да пренебрегвате са обърканите мисли на децата ви след разрива в семейството. Според редица психолози, често се случва децата на разведени родители да се чувстват така, сякаш са загубили идентичността си. Затова трябва да бъдете много внимателни, когато възнамерявате да им споделите за новия си партньор.

По-добре да изчакате известно време, преди да им представите приятеля си, особено ако те са в крехка възраст. Трябва да осъзнаете, че по този начин го правите част от семейството ви, а за децата ви това е особено емоционален момент.

Убедете ги, че новата ви половинка няма да измести баща им и че това е просто крачка напред към личното ви щастие.

Говорете с децата си, както го правите с най-добрата си приятелка. Преди да представите новия мъж в живота си, първо поговорете за него, дори поискайте съвет. Така децата ви ще се чувстват важни и значими, защото ще знаят, че мнението им ви интересува. Забелязвайте как реагират на информацията, която им поднасяте и бъдете предпазливи.

При никакви обстоятелства не отмествайте "неудобните“ теми за разговор. Също така не правете опити да заблудите децата си, когато им представяте половинката си, наричайки го просто "нов приятел“, защото те знаят къде е истината.

Преди всичко трябва да сте сигурни, че имате сериозни намерения към новата си половинка и възнамерявате да бъдете дълго време заедно. Когато сте намерили този човек, първо поговорете с децата си, разкажете им за него, покажете им, че сте щастливи, погъделичкайте любопитството им. Уверете се, че ще ги запознаете с човек, който ще бъде внимателен към тях и който няма да се изпари просто така след няколко месеца.

В случай, че след като сте запознали децата с новата си половинка, но те не одобряват избора ви сте изправени пред сериозна трудност.

Но това съвсем не означава, че се налага да прекратите отношенията си с любимия или да продължите да се виждате, но да криете от децата си, че го правите.

Ключът към разрешаването на проблема е в откровените разговори.

Не съдете никого, просто се опитайте да разберете по каква причина децата ви не харесват този човек и какво в него ги смущава. Съгласете се с тях и намерете решение заедно. Изтъкнете положителните черти на половинката си и ги убедете, че сте щастливи.

Експертите препоръчват първите срещи между децата и новия ви приятел да бъдат в неангажираща и забавна обстановка. 

/34

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли България да изпрати военна помощ на Украйна?

Да, всяка възможна и веднага.

50.00%

Да, но само отбранителна.

30.00%

Не, ще се справят и сами.

20.00%

В никакъв случай!

0.00%

Не знам...

0.00%

Блогове