Как да тръгне пак работилницата на света? Китай очаква най-ниския растеж от 30 години

Как да тръгне пак работилницата на света? Китай очаква най-ниския растеж от 30 години - картинка 1

Компании се опитват да възстановят снабдителни вериги, прекъснати от новия вирус

Китайските власти се опитват усилено да постигнат деликатен баланс между овладяването на епидемията от новия вирус и рестартирането на втората най-голямата икономика в света след седмици на парализа, пише днес в обзорна публикация Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В момент, когато броят на починалите от вирусната инфекция, току-що наречена COVID-19, надхвърли 1000, глобалните снабдителни вериги остават до голяма степен прекъснати за компаниите от цял свят, изградили дълбоки връзки с Китай.

 

Пощенски пратки са забавяни, след като авиокомпании спряха полетите от и до Китай. Американският производител на чипове Intel и китайският на смартфони Vivo се присъединиха към други технологични гиганти, които се отказаха от участие в голямо европейско изложение в бранша поради свързани с вируса безпокойства.

Цените на петрола, медта и други основни суровини се понижиха рязко заради свиващото се търсене в Китай, често наричан "работилницата на света".

Само на Китай се е дължал половината от растежа на глобалното търсене на петрол миналата година, според IHS Markit. Страната купува над 40% от желязната руда, въглищата, никела, алуминия, медта и калената стомана в света, посочва UBS.

 

Затворените заводи и ограниченията за пътуване в Китай допринесоха за понижаването на цените на петрола с 20% от 7 януари, когато китайските власти идентифицираха новия вирус. Цените на медта, соята и дори на свинското месо спаднаха с над 6% през същия период.

Голяма част от Китай остава блокирана. Дори заводите, които са отворени, трябва да се справят с логистични блокажи и недостиг на работна ръка, тъй като ограниченията за пътуване не позволяват на служители да се върнат на работа след лунната Нова година. Всичко това са тревожни новини за мултинационалните компании, които зависят от Китай за всичко - от авточасти до играчки.

 

"Това е най-сериозният проблем със снабдителни вериги, който съм виждал от 40 години", каза Айзак Лариан, главен изпълнителен директор и основател на компанията MGA Entertainment, която произвежда популярните кукли LOL. "Няма план за действие в (тази) непредвидена ситуация".

Търговците на дребно са все по-обезпокоени, че доставките няма да пристигнат навреме за Великден и Деня на майката (втората неделя на месец май в САЩ - б.р.), което ще ги принуди да намалят цената на закъснелите стоки.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Блогове