Как да успокоим плачещо бебе

Как да успокоим плачещо бебе - картинка 1

Вижте и един трик, с който бебето спира да плаче за няколко секунди

Неудържимият бебешки плач е един от най-големите кошмари на всяка майка. Особено, когато бебето е още малко и крехко, а ние не знаем какво иска да ни каже. Затова и първата ни задача е да разберем каква е причината за плача на новороденото.

Освен ако малкото не е болно (с висока температура), то най-вероятно се нуждае от някое от следните неща: кърма, сън, чиста пелена, оригване или игра, пише moetodete.bg. Ето и няколко съвета как да се ориентираме и да разкодираме посланието:

Много новородени се чувстват по-добре, когато са плътно загърнати в одеяло и сгушени близо до мама.

Сложете малкото в бебешката количка и го возете напред-назад из стаята. Ритмичните движения бързо ще го успокоят.

Гушнете бебето и тихичко му шептете „шшшшшт” (на около 10 см от ухото), докато притихне. Продължете, докато малкото не се успокои напълно.

Глътка свеж въздух може да спре плача като с вълшебна пръчица. Сложете детето в бебешка количка или слинг и излезте на разходка навън.

Ако плачът е придружен от свиване на крачетата към коремчето, може би причината са коликите. Плътно прегърнете бебето и се разходете из стаята. Топлината от тялото ви ще го успокои.

Трябва да не забравяме, че малкото плаче, защото очаква да направим нещо. Колкото по-бързо отгатнем от какво има нужда бебето, толкова по-бързо ще го успокоим.

 

Другият голям кошмар на всяка майка е неудържимият бебешки плач през нощта. Това може да се дължи на няколко неща:

Ако бебето е по-малко от 6 месеца, най-вероятно е гладно. Ако е по-голямо от 6 месеца, не бързайте да го храните и да му давате вода, изчака

йте малко дали няма да се успокои преди това.

Може би пелената е мокра или замърсена, на бебето му е топло или пък някоя от дрешките „боцка”. А може би е изритало одеялото си и му е студено.

Възможно е да са започнали да му растат зъбки. Ако температурата е силно повишена и е придружена от кашлица, хрема, повръщане или болки в ухото, търсете лекар.

Възможно е и детето просто да не е достатъчно изморено. Затова е добре да се съкрати продължителността на съня през деня.

И един трик, който нашумя наскоро в социалните мрежи – техниката на педиатъра Боби Хамилтън.

За да успокоим бебето, трябва да го поставим върху дланите си по корем и да го вдигнем под ъгъл от 45 градуса. Хващаме дясната ръчичка на детето и я приближаваме към тялото му, така че да преминава по диагонала на коремчето. След това хващаме дясната ръка и я слагаме върху лявата по същия начин. Поставяме в тази позиция детето върху едната длан, така че пръстите ни да достигнат до брадичката, а с другата ръка придържаме за дупето. След това поклащаме леко детето. Вижте техниката във видеото.

/37

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове