Как детето да заобича книгите

Как детето да заобича книгите - картинка 1

Научете детето си на магията да чете

Пределно ясно е, че децата наблюдават поведението на възрастните, през съзнанието си пречупват това поведение и развиват характера си. За това ето няколко идеи, как да вдъхновите малкото човече до себе си, да израсне човек, за който качествената книга е необходимост.

1. Покажете му, че вие самите обичате да четете. Как? Ами поставяйте книгите и списанията на видими места в дома си. Освен домашен уют, това показва, че книгите са част от ежедневието ви.

2. Прекарвайте времето си заедно като четете книги за мистерии (подходящи за възрастта му естествено), заедно анализирайте следите и отгатвайте извършителя. Това са хубави семейни моменти, които ще асоциира с книгите.

3. Четете заедно, след което обсъждате, коя част от историята ви се е сторила интересна и защо.

4. Погрижете се да създадете уютно и удобно място за четене. Например удобен фотьойл и лампа с мека светлина щадяща очите. Нека четенето се превърне в спокойно занимание на място за отмора.

5. Когато се разхождате семейно посещавайте и библиотеката. Може да предложите на детето си книгите, които вие самите сте харесвали като малки, но ако усетите, че не проявява интерес не му ги натрапвайте. Уважавайте интересите му.

6. Поощрявайте го да пише. Нека твори – истории от пътувания, писма, стихове, песнички, каквото му е на сърце, дори нека си води личен дневник (в който знам, любопитно е какво пише, но не поглеждайте!!).

7. Провокирайте го да направи комикс с герои – било от книгата, която чете или на история плод на неговото въображение.

8. Интересувайте се от това, какво обича да чете. Водете разговори за книги. Разпитайте го.

Само не му натрапвайте да чете на всяка цена, за да не се получи анти-модел и да постигнете обратният ефект. Успех, родители!

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове