Как готвенето да не се превърне в ад? /2-ра част/

Как готвенето да не се превърне в ад? /2-ра част/ - картинка 1

Безценни кухненски съвета

Съвети за съхранение:

1. Как да съхраняваме свежи подправки

За да се запазят всички полезни вещества на зелените подправки, замразете ги във формички за лед - може да използвате зехтин или вода.

2. Как да съхраняваме изчистените орехи

Замразени, ореховите ядки запазват всичките си полезни свойства, вкус и аромат. Изсипете изчистените орехи в херметично затворен съд, плътно затворете и сложете в камерата. Печенето убива най-полезните вещества.

Още едно преимущество на този начин на съхранение е, че не се появява горчив привкус.

Съвети за почистване

1. Как да изчистим чугунените съдове

За да не се образува ръжда, чугунените съдове не трябва да се чистят по обичайния начин. За изчистването е най-добре да се използва обикновена сол. Така съдовете ще се изчистят от миризмата на храна.

2. Как да махнем неприятния мирис от ръцете си след готвене

За да отстраним мириса на лук или чесън, ще помогнат лимон или сода бикарбонат. Просто натрийте ръцете си и измийте с вода.

3. Как да върнем на съдовете първоначалния блясък

За да върнете блясъка на хромираните съдове, измийте ги с разтвор от оцет и вода. Ако нямат електрически елементи, за най-добър ефект може да се оставят за цяла нощ в такъв разтвор.

4. Как да върнем дървените лъжици в работно състояние

Дървените лъжи;и и лопатки с времето загубват първоначалния си вид и придобиват неприятен мирис. Като че ли има само един изход - да ги изхвърлим. Но ако ви е жал да се разделяте с любимите си кухненски помощници, има решение - изварете ги във вода и ги изсушете на слънце. Така ще отстраните неприятния мирис и ще им дадете втори живот.

5. Как да изчистим дървените дъски за рязане

За да премахнете от дървените дъски мириса и остатъците от храна, натрийте ги с голямо количество сол и ги оставете така за 10 - 15 минути. След това ги изтрийте с половинка лимон и ги изсушете.

7. Как да запазим чисти рецептите

Често готвим по книги или по наши собствени записки. Понякога е трудно те да се разположат удобно на масата, отворени на нужната страница. Освен това може да се напръскат при готвене. За да ги запазите от замърсяване, закачете ги на закачалка за панталони – отворени на страницата, която ви трябва.

Източник: Обекти.бг

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове