Как играчките на кошарката влияят на съня на бебето?

Как играчките на кошарката влияят на съня на бебето? - картинка 1

Вижте, за да знаете, мами...

Много родители се чудят дали е добре да закачат въртящи се и пеещи играчки на креватчето на бебето. Притеснението идва от това дали бебето ще спи или по-скоро ще се заиграва с тях. Тук ще ви предоставим информация за това как играчките могат да се отразят на съня на бебето, информира "mamatatkoiaz.bg'.

Можете да чуете най-различни мнения за играчките в креватчето на бебето – някои специалисти смятат, че тези играчки могат да успокоят бебето преди сън.

Но от друга страна вие не искате бебето ви да се отнася към креватчето си като към място, на което да си играе – искате в него то да се успокоява и заспива. Тоест искате бебето да асоциира креватчето със сън, а не с време за игра.

Замислете се – ако вие самите имате проблеми със заспиването или ако страдате от безсъние, е препоръчително да не гледате телевизия, четете и т.н., а само да спите.

Колко е добре за бебето ви да има играчки в и над леглото си?

Всеки родител би искал бебето му да се чувства комфортно в креватчето си. То трябва да може да се отпусне в леглото си преди да заспи. Естествено родителите искат и бебчето им да си поиграе, когато се събуди рано сутрин. Представете си – 10 месечното ви бебе се събужда в 6:30 сутринта, завърта се, намира играчка в леглото си и си играе още 30 мин., докато вие дремвате още малко.

Звучи добре, нали?

Играчките въртележки, които се закачат над креватчето на бебето, се намират на разстояние от лицето му, осигуряват визуална стимулация и помагат за развитието на мозъка му. Имайте предвид обаче, че някои от тези играчки са предназначени да стимулират бебето да си играе, а други - да го успокояват и приспиват.

Уверете се, че използвате подходяща играчка в подходящо време. Ако бебето ви стане прекалено развълнувано от играчката си, вероятно тя няма да го успокои и приспи.

Има играчки, които можете да закрепите на кошарата до бебето, а не да висят над него. Някои бебета обичат да си играят с тези играчки дори и над 30 мин. преди да заспят. Ако пробвате да махнете играчката, обаче, е възможно бебето да не заспи по-бързо. В този случай проблемът не е, че то си играе твърде много, а по-скоро, че сте го сложили да спи твърде рано.

Ако се замислите, бебето ви винаги може да намери с какво да си играе - с пръстите, одеялото, възглавницата и какво ли още не. Истината е, че като му се приспи - то просто заспива, без значение дали е имало играчка, с която да си играе или не.

В крайна сметка – проблем ли са играчките за кошара?

Забелязали ли сте за колко кратко едно бебе задържа вниманието върху една играчка? Едва ли може да си играе повече от няколко минути преди тя да му омръзне. Когато бебето е сънливо, то няма да прекара часове в игра, а ще се унесе и заспи. Освен това, вие искате бебето да се чувства комфортно и щастливо, преди да се отпусне за сън, особено ако го слагате да спи по-рано.

Вероятно има и бебета, които не могат да заспят, когато имат играчка в креватчето им. Но повечето от ще се радват, ако могат преди лягане да са си поиграят – по същия начин както вие си пускате филм, четете книга или списание в леглото преди сън.

Безопасни ли са играчките за бебешко креватче?

За да запазите риска от Синдром на внезапната детска смърт нисък, трябва да се въздържате от това да поставяте всякакви меки предмети, като плюшени играчки, одеяла и т.н. в креватчето на бебето.

Не е добре да слагате предмети, които потенциално биха могли да покрият лицето му и да го задушат или от тях да се отделят малки парченца, с които може да се задави. Ако обаче използвате играчка въртележка, която е високо или безопасна играчка, която е закрепена за креватчето, няма от какво да се притеснявате.

/34

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове