Как празнуват 3 март в Кърджали?

Как празнуват 3 март в Кърджали? - картинка 1

.. и областта

7/ От над 12 години поп, кмет и мюфтия в Кърджали се събират на кафе до площад "Освобождение" след официалната церемония и честването на Националния празник -Трети март.

По стара традиция отец Петър Гарена, районният мюфтия Бейхан Мехмед и кметът Хасан Азис сядат в капанчето на Байрам Даскала в града, за да разменят мисли и да се поздравят с празника. Този обичай, да се пие кафе, е в името на приятелството и толерантността, и се прави повече от 10 години в града.

Тази среща отец Петър нарича  „кафе на човещината”. Енорийският свещеник често казва, че който не живее в мир и съгласие, претърпява страдание. Той отбелязва, че в Кърджали българи и турци съжителстват в сговор и мир.

„Не се срамувам да говоря турски и да съм приятел с мюфтията. Добре е, че в нашия град толерантността е отвоювана”, казва той.

Изтръпвам, когато чуя думата "турчин", изтръпвам, когато чуя "българин" - точно в района, в който ние живеем, предпочитам думата "човещина", казва отецът.

В Момчилград на всеки 3-ти март има шествие, което завършва в центъра на града, където се развява българския трибагреник и се слуша Химна на Република България. Ежегодното тържество продължава с култура програма.

В Крумовград 3 март започва с с поднасяне на цветя пред Паметника на руския войн, след което по централния булевард „България“ преминава ученическо шествие. По традиция то се води от ботевските гвардейци и духовия оркестър. С минута мълчание присъстващите почитат саможертвата на хилядите герои.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове