Как се краде кола с джаджа за 22 долара /ВИДЕО/

Как се краде кола с джаджа за 22 долара /ВИДЕО/ - картинка 1

Новите модели стават все по-уязвими за мошеници

Неведнъж сме ви предупреждавали колко лесно крадците могат да разбиват съвременните системи за безключов достъп до автомобилите. Но последната демонстрация на експерти от китайската охранителна фирма Qihoo 360 показва колко са поевтинели напоследък техническите средства, с които се прави това. За да овладеете нечий автомобил, в момента са ви достатъчни пособия на обща стойност 22 долара.

Миниатюрната джаджа може да запише сигнала от вашия ключ, стига да се намира на разстояние до метър от него - примерно на опашката в бензиностанцията или магазина. После устройството го възпроизвежда до колата ви и не само я отключва, но може да стартира и двигателя.

"Представете си, че си работите в офиса, някой просто минава на метър от вас и после може спокойно да отиде и да подкара автомобила ви", обяснява експертът на Qihoo 360 Дзън Ли.Това е само част от слабостите на новите електронни системи за сигурност на автомобилите. През август миналата година експерти разкриха слабост при заключването на всички модели на Volkswagen от 2010 насам, която позволява на крадците съвсем лесно да ги отворят. Оказа се, че от VW са използвали един и същи криптографски код за всички свои модели.

Последващи проучвания демонстрираха, че и други производители са уязвими по същия метод - макар и да не ползват един и същи код, те разчитат на генеричен, съвсем лесен за отгатване. Както обясни един експерт на конференцията Hack in the Box в Амстердам, това е еквивалентът да използваш "1234" като парола за всичките си онлайн активности.

Сред компаниите с подобна слабост в заключването са Ford и FCA Fiat-Chrysler. Наскоро полицията в Тексас успя да задържи двама души, виновни за открадването чрез подобни методи на над сто автомобила Jeep и Dodge - марки на FCA.

 

източник: automedia.investor.bg

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове