Как се променя Законът за хазарта? Чрез поправката в "извънредния" закон за ... изборите

Как се променя Законът за хазарта? Чрез поправката в "извънредния" закон за ... изборите - картинка 1

Поправка на Менда Стоянова удължава срока за "висящи" преписки по лицензи, които вече се издават от НАП

Законодателната практика на ГЕРБ да се пробутват всякакви изменения в правния мир през преходните и заключителни разпоредби на законопроекти, нямащи никакво, ама никакво отношение към съответната тема, завзема нови висини. По правило въпросните преходни и заключителни разпоредби би следвало да се използват, за да се синхронизира законодателството, когато промените в даден акт водят със себе си до изменения в друг.

 

Не и според управляващите от ГЕРБ. Сега шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова и още няколко нейни съпартийци депутати са решили, че е много подходящо да "пипнат" едни срокове в Закона за хазарта. Но не чрез нормалния законодателен механизъм -  като се внесе законопроект за изменение на Закона за хазарта, който, както е по конституция, да се гласува на две четения. А като се добавят 2-3 текста между двете четения на промените в  т. нар. извънреден закон, приет заради пандемията, който сега е в дневния ред на Народното събрание, за да се намери вариант как избирателите, поставени под карантина към датата на парламентарните избори на 4 април, да не бъдат лишени от правото си на вот. 

 

Менда Стоянова и компания искат Националната агенция по приходите (НАП), която бе натоварена да се занимава с издаване, удължаване и изменения на лицензи за хазарт, да получи 3 месеца отсрочка, за да довърши преписки, започнати от закритата Държавна комисия по хазарта, или такива, постъпили след август 2020 г. От лятото на миналата година са в сила новите правила и правомощията на НАП в хазарта.  Според депутатите дадените първоначално 6 месеца явно не са стигнали на данъчната администрация да се справи и преписките са "текущи". Според вносителите на предложената "по другия начин" поправка всъщност тя е в интерес на кандидатствалите за удължаване или издаване на нов хазартен лиценз, които са в процедура. 

Второто, което искат от ГЕРБ, е до произнасяне на НАП по текущи преписки за лицензи, да важи за такива, които са изтекли сред 1 януари 2020 г. 

По същество за изборните правила нови предложения от депутатите няма. Срокът за редакции по правилата за провеждане на избори в извънредна епидемична обстановка изтича във вторник - 26 януари. 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове